Čarolija igre / Igre i igračke iz zbirki Arheološkoga muzeja u Zagrebu

carolija igre

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19
Vrijeme trajanja: od 27. siječnja do 1. travnja 2012.
Autori izložbe: Dubravka Balen-Letunić, Ante Rendić-Miočević
Autor postava: Renata Waldgoni
Opseg: dvjestotinjak predmeta,135  kataloških jedinica s fotografijama, multimedijalne prezentacije
Web: www.amz.hr
Vrsta: arheološka
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema: Za potrebe izložbe «Čarolija igre»  odabrano je približno 200 različitih predmeta namijenjenih igri, a svi su iz zbirka Arheološkoga muzeja u Zagrebu. Mada Muzej ne raspolaže velikim brojem do sada poznatih pomagala koja su služila djeci za igru, postojeća građa pruža solidan pregled dječjih igračaka kroz spomenuta vremena. Iz pretpovijesnih razdoblja gotovo je u pravilu riječ o predmetima koji su ostali sačuvani zahvaljujući trajnosti materijala: keramike, kosti i, rjeđe, metala. Najzanimljivije su, a također i najbrojnije igračke oblikovane po uzoru na  predmete koji su bili korišteni u svakodnevnom životu: različite oblici posuda izrađivanim u minijaturnim dimenzijama, stolovi, stolice, maleni čamci, modeli različitih životinja, a isto tako i različiti žetoni za igre po zadanoj shemi, astragali i sl. Izložbi su pridodane  i posebno oblikovane posude koje su u pretpovijesnim razdobljima služile za dohranu i napajanje djece.
U antičkom razdoblju, u grčko i rimsko doba, dječjoj igri, a time u vezi i priboru za igru, posvećuje se izuzetna pažnja, potaknuta brigom za svestran razvitak djeteta. O tom svjedoče ne samo mnogobrojni nalazi raznovrsnih igračaka, nego i likovne interpretacije s tematikom iz te oblasti sačuvanom na oslikanim vazama, freskama ili na kamenim spomenicima, a jedan od ponajljepših iz antičke zbirke prezentiran je i na izložbi. Najvećim dijelom zastupljene su raznovrsne  posudice od keramike, bronce ili srebra, figurica životinja, zvečke, žetoni za igre po shemi ucrtanoj na keramičku ili kamenu podlogu, koštane ili olovne kocke, zvrkova i sl.

Igri i igračkama pripada važno mjesto u svakodnevnom životu ljudi i sastavni su dio odrastanja i formiranja svake osobnosti. Tako je danas, ali je tako bilo i u davnim vremenima, od pretpovijesnih razdoblja do antičkog doba. Kad je riječ o djeci mogli bismo zaključiti da su neki oblici igara osim zabavne imali i odgojnu funkciju. Poglavito se to odnosi na izradbu keramičkih posudica, budući da je na taj način djeci pružena prilika za stjecajem znanja i spoznaja o onome što će im u zreloj dobi biti od prijeke potrebe. To dokazuju prilozi u dječjim grobovima koji su koji su bili namijenjeni dječjoj zabavi i na neki su način bili simbolima njihova djetinjstva.
Od dvjestotinjak izloženih predmeta najveći dio su keramički predmeti, a manjim dijelom zastupljeni su i predmeti za igru načinjeni od stakla, srebra, bronce, olova i kosti. Svi odabrani izlošci - posudice različitih oblika koje oponašaju posude za pripremanje i posluživanje hrane i pića, figurice s prikazom različitih životinja, zvečke, žetoni i kocke za igru, imitacije namještaja i dr. - su iz zbirki zagrebačkog Arheološkog muzeja. Izložba je popraćena ilustracijama i odgovarajućim katalogom.