Život keramike - keramička produkcija latenske kulture

zivot keramikeOrganizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19
Vrijeme trajanja: od 3. svibnja do 4. rujna 2011. godine
Autor izložbe i postava: Ivan Drnić
Vrsta: arheološka, tematska
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema: Keramičke posude i njihovi ulomci predstavljaju najbrojnije nalaze na gotovo svim arheološkim nalazištima i stoga predstavljaju iznimno važan izvor informacija o ljudskim zajednicama koje su ih izrađivale i koristile. Od samih početaka izrade u razdoblju neolitika one su imale važnu ulogu u svim segmentima života, u pripremanju i skladištenju hrane, u raznim ritualima i svečanostima, metalurgiji, a bile su i predmet razmjene i trgovine.
Priča o keramici ispričana je kroz materijal iz mlađeg željeznog doba s područja Hrvatske, između rijeka Save i Drave, kada je tim prostorom dominirala latenska kultura, čiji su nosioci bili Kelti. Oni donose i neke napredne lončarske tehnologije, primjerice brzo lončarsko kolo i vertikalne keramičarske peći, koje će krajem ovo razdoblja dovesti do prve masovne proizvodnje keramičih posuda.
Kako bi što kvalitetnije prikazali složeni proizvodni proces, od prikupljanja i pripreme sirovina preko modeliranja i ukrašavanja do pečenja keramičkih posuda te načine na koji su one korištene, izložba je upotpunjena i vjernim replikama lončarskog kola i peći, video materijalom i ilustracijama.