Ruđer Bošković na medaljama i novcu

Organizator izložbe : Arheološki muzej u Zagrebu, u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom i Hrvatskim novčarskim zavodom
Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19
Vrijeme trajanja: 29. 11. 20011. - 31.12. 2011.
Autor stručne koncepcije : Dr. Ivan Mirnik
Autor postava : Dr. Tomislav Bilić, Dr. Ivan Mirnik

Koordinator projekta : Dr. Ivan Mirnik

Opseg : 38 predmeta + popratne ilustracije

Web adresa: www.amz.hr

Vrsta : povremena tematska izložba

Korisnici : svi

Tema : Ruđer Bošković na medaljama i novcu

Ove godine navršava se tri stoljeća od rođenja Ruđera Boškovića, hrvatskog znanstvenika - matematičara, astronoma, geodeta i fizičara - svjetskog glasa. Rođen u Dubrovniku 1711. godine, Ruđer Bošković je kao mladić otišao na školovanje u Rim, gdje je stupio u isusovački red, a kasnije stekao i profesuru. Njegova znanstvena karijera na raznim poljima svrstava ga među najveće i najproduktivnije znanstvenike 18. stoljeća, ali i među najsvestranije znanstvenike uopće. Prema Nikoli Tesli, Bošković je čak predvidio Einsteinovu teoriju relativnosti puna dva stoljeća prije velikog njemačkog znanstvenika, a osobito su ga cijenili znameniti fizičari 19. stoljeća, Kelvin, Rutherford, Faraday i Hamilton.

U čast obljetnice Boškovićevog rođenja Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu postavio je izložbu Boškovićevih portreta na medaljama i novcu. Široj javnosti najpoznatiji je primjer Boškovićevog portreta njegova upotreba na papirnom hrvatskom dinaru, koji je bio u upotrebi kratko vrijeme nakon osamostaljenja Republike Hrvatske (kraj 1991. - sredina 1994. godine). No AMZ posjeduje i druge primjere njegovog portretiranja od strane znamenitih hrvatskih medaljera (Jeger, Jakić, Janeš, Sikirica), koji su medalje s Boškovićevim likom izrađivali u raznim prigodama. Također, 2011. godine Hrvatska narodna banka raspisala je natječaj za prigodni srebrnjak, na kojeg su se javila petorica hrvatskih medaljera. Za izvedbu odabran je model lica S. Divkovića i naličja D. Mataušića, a na izložbi u AMZ-u predstavljeni su svi prijedlozi. Izložene su i dvije staklene plakete s tematikom vezanom s R. Boškovićen, radovi Ljerke Njerš. Nekolicina autora medalja i značaka za sad ostaju nepoznati.

Numizmatički odjel Arheološkog muzeja u Zagrebu u posjedu je najveće numizmatičke zbirke na ovom prostorima, koja se ubraja među desetak najvećih i najznačajnijih zbirki takvog tipa u Europi. Također, u sklopu numizmatičke zbirke nalazi se i vrlo bogata i značajna zbirka suvremenih hrvatskih medalja. Među njima su i medalje s portretima Ruđera Boškovića predstavljene na izložbi Ruđer Bošković na medaljama i novcu. Arheološki muzej u Zagrebu ovom se jedinstvenom izložbom, koja propituje jedan segment tradicije vezane uz Ruđera Boškovića, pridružuje proslavi 300. obljetnice rođenja velikog hrvatskog znanstvenika.