Kasnoantička nekropola u Zmajevcu

zmajevac300

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu i Muzej Slavonije, Osijek
Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N.Š. Zrinskog 19
Vrijeme trajanja: 14. srpnja 2011. - 16. listopada 2011.
Autorica izložbe: Slavica Filipović
Autorica postava: Sandra Horvat
Opseg: 155 predmeta, multimedijalne prezentacije
Vrsta: arheološka

Tema: Ovim se iznimnim i u mnogočemu jedinstvenim projektom autorice izložbe, više kustosice i voditeljice arheološkog odjela Muzeja Slavonije Osijek,  Slavice Filipović,  prezentiraju  rezultati desetogodišnjeg sustavnog zaštitnog arheološkog istraživanja koji su se pod njezinim vodstvom provodili na lokalitetu u Zmajevcu (Baranja).

Kako to obično biva kod velikih otkrića, tako se i ovo u Zmajevcu dogodilo pukim slučajem. U siječnju 1998. godine tijekom radova u vinskom podrumu i uslijed obilnih oborina došlo je do urušavanja lesa na oranici Antala Molnara na Mocsolásu. U nastalom otvoru pojavili su se ostaci tri rimske grobnice s ostacima kostura i grobnim prilozima koji su ukazivali na iznimnu važnost nalazišta. Sustavna zaštitna arheološka istraživanja započela su u jesen 1999. godine i u kontinuitetu potrajala su sve do 2008. godine.

U dosadašnjim opsežnim arheološkim istraživanjima kasnoantičke nekropole u Zmajevcu istražena je površina od oko 1700 m2 na kojoj je pronađeno 175 grobova s brojnim iznimno vrijednim nalazima koji su iznova skrenuli pozornost široke stručne javnosti na bogata arheološka nalazišta u sjeveroistočnom dijelu hrvatske Baranje, onodobnoj granici obrane Rimskog Carstva (dunavski limes).

Kasnoantička nekropola u Zmajevcu je projekt koji će zasigurno oduševiti svakog posjetitelja, jer ju je autorica osmislila kao modernu i multimedijski popraćenu izložbu koja slikom, zvukom i ambijentom uvlači u čaroban i često mističan svijet arheoloških istraživanja koja su u ovom slučaju rezultirala sjajnim i iznimno vrijednim kasnoantičkim nalazima.

Uvjereni smo kako će ova izložba u svakomu probuditi ushit istraživača i divljenje spram davno zaboravljene veličine i moći Rimskog Carstva te bogatoj prošlosti, koja je počivala na plodovima baranjske zemlje te strujanjima što su ih donosile dunavske vode. Budite prvi koji će se susresti s  ovim izuzetno vrijednim nalazima koji žele ispričati zapanjujuću priču o životu i običajima civilizacije koja se tako blizu nas, dugi niz stoljeća skrivala i očuvala pod zemljom sve do ove izložbe koja nam ih prezentira u njihovom punom sjaju.