Pećina Laganiši / Mjesto života i smrti

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja:28.05. - 01.10.2009.

Otvorenje: 28. 05. 09. u 13 sati

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu; Arheološki muzej Istre - Pula

Autor: Darko Komšo

Web adresa: www.amz.hr

Vrsta: arheološka, tematska

Korisnici: sve dobne skupine

Tema: Izložba je zamišljena kao prikaz istraživanja izuzetno zanimljivog speleo-arheološkog nalazišta smještenog u općini Oprtalj u SZ Istri, koji se sastoji od špilje i jame, korištenih više od 5000 godina. Arheološka iskopavanja su izvršena u razdoblju od 2004. do 2006. godine, tijekom kojih su u špilji i jami istražene dvije sonde, ukupne površine 15,75 m2.

Tijekom iskopavanja u špiljskom objektu istražen je arheološki sloj dubine 4 metra, iz kojeg su prikupljeni iznimno bogati arheološki nalazi koji potječu iz četri vremenska horizonta - razdoblja antike, brončanog doba, eneolitika i neolitika. Istraživanje jamskog objekta ukazalo je na postojanje brončanodobnog groblja s brojnim antropološkim ostacima i bogatim prilozima, među kojima se ističu brončani predmeti, primjerice bodež, sjekira, vrh strelice te dijelovi nakita. Ova nekropola predstavlja vrlo zanimljivu manifestaciju koja je ujedno direktna paralela brončanodobnoj nekropoli u jami Bezdanjača u Lici.

Izložba je popraćena dvojezičnim (hrvatsko-engleskim) katalogom skupine autora (Darko Komšo, Kristina Mihovilić, Luka Bekić, Petra Rajić-Šikanjić).

pecina