Ranokršćanska bazilika sv. Marije Formoze u Puli

Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu , Arheološki muzej Istre, Pula

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Vrijeme trajanja: 08. svibnja - 06. srpnja 2008.

Autor stručne koncepcije: Željko Ujčić

Autor likovnog postava: Željko Ujčić, Alfio Klarić

Opseg: 7 predmeta, 21 slikovni pano

Vrsta izložbe: arheološka, tematska

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema…

formoza1Izložba Ranokršćanska bazilika sv. Marije Formoze u Puli prikaz je sakralnog kompleksa bazilike iz VI st., koja je izvornim blještavilom usporediva sa srodnom Eufrazijevom bazilikom u Poreču. Pulska bazilika vezana je uz istrana Maksimijana rođenog u Veštru kod Rovinja. Ovaj štičenik cara Justinijana posvećen je od pape Vigilija 546. g za biskupa Ravenne. Kada je podigao i posvetio crkve u Ravenni S. Vitale, S. Apollinare in Classe, Maksimijan je dao izgraditi baziliku Sv. Marije u Puli, u gradu gdje bijaše mlad đakon otkud je, vjerojatno, carsku vojsku pratio na pohode protiv Gota. Bila je to zasigurno njegova intimna misija, ispunjeni zavjet koji je zasvjetlio bljeskom pozlate na mozaiku "krasne bazilike".

Izložbom je predstavljena bazilika od povijesno-kulturoloških okolnosti nastanka bazilike do graditeljskog odjeka u podizanju drugih srodnih sakralnih spomenika u pulskoj biskupiji, prva istraživanja u 18. st., stara iskopavanja austrijskih i restauraciju kapele talijanskih konzervatora, do najnovijih otkrića terenskih revizija i zaštitnih zahvata koje je vršio Arheološki muzej Istre.

Zbog koncepcije izložbe s originalnim moazicima, te digitalnim i grafičkim rekonstrukcijama, projekt je, pod okriljem Arheološkog muzeja Istre okupio, brojne suradnike različitih profesija ( arheologe i restauratore, arhitekte i geodete ).

formoza2Restauraciju mozaika vršili su Hrvatski restauratorski zavod - Split i Zoran Grbin. Suradnja s geodetskim studiom Brac iz Medulina omogućila je prikaz šarolikost tepiha ranokršćanskih podnih mozaika. Virtualna izgradnja - 3D prikaz kao vizualizacija bitna je zbog svijesti o originalnom izgledu, monumentalnosti i značaju bazilike što je omogućila suradnja arheologa s arhitektima - Anton Percan (autor arhitektonske rekonstrukcije) i Emil Stjepčić. Dizajner Alfio Klarić uobličio je katalog i izložbene panoe.

Cilj višegodišnjeg projekta istraživanja i zaštite je buduća prezentacija bazilike. Stoga je sasatvni dio izložbe i idejni projekat arheološkog parka (autori: Anton Percan - arhitekt, Željko Ujčić - arheolog). Prezentacija lokaliteta je zamišljena kao klasični dnevni ("in situ" očuvana arhitektura) i futuristički noćni (3D vizualizacija futurističkim hologramom u naravnoj veličini) arheološki park.

Izložba je do sada bila predstavljena u muzejskim ustanovama Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke, te djelomice pri međuinstitucionalnom izložbenom projektu u Ravenni.