Pretpovijesne dame iz Makedonije

Organizator izložbe: Arheološki muzej u Zagrebu, Zagreb; Muzej Makedonije, Skopje

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19

Vrijeme trajanja: studeni - 02. ožujka 2008.

Autor stručne koncepcije: Irena Kolištrkoska-Nasteva

Koordinator projekta: Jacqueline Balen

Opseg: 94 figurice

Web adresa: www.amz.hr

Vrsta: arheološka, tematska

dame1Tema: Izložba Pretpovijesne dame iz Makedonije ostvarena je u suradnji s vodećom makedonskom muzejskom institucijom, Muzejom Makedonije u Skopju. Na izložbi je prezentirano stotinjak stiliziranih ženskih figurica od kojih su gotovo sve izrađene od gline. Figurice žena, " ženski idoli", kako ih se naziva u arheološkoj terminologiji, prikazuju svijet neolitičkih (mlađe kameno doba) i eneolitičkih (bakreno doba) ljudi, kojima su ženski likovi najčešće simbolizirali plodnost i obnavljanje života. Kronološki dakle, pripadaju razdoblju od šestog do sredine trećeg tisućljeća prije Krista.

dame2Sve su figurice unikatne i izrađene su ručno. Pronalažene su prigodom arheoloških iskopavanja, gotovo uvijek u kućama. Predstavljane su i štovane kao idoli, zaštitnice doma i kuće. Imaju naglašene simbole plodnosti i ljepote, a većina ih je bogato i raznovrsno ukrašena nakitom i frizurama što ukazuje na realistične primjerke iz svakodnevnog života ljudi kamenoga i bakrenog doba.

Svi izlošci koji će biti prikazani na izložbi u Zagrebu potječu iz različitih krajeva Makedonije, a svojim oblicima i raznolikošću svjedoče o čudesnoj imaginaciji njihovih oblikovatelja.

Korisnici: sve kategorije posjetitelja