Bazilika Svetog Petra u Rimu - Novum Templum Vaticanum - povijest i arhitektura

Organizatori izložbe: Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, u suradnji s Radionicom Sv. Petra u Vatikanu (Fabbrica di San Pietro in Vaticano)

Organizatori izložbe u Zagrebu: Arheološki muzej u Zagrebu, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu

Vrijeme trajanja: 06. - 28. rujna 2006.

Koncept i koordinacija izložbe: Livia Raponi, Alessandra Maria Sette

Opseg: 16 grafika, 21 fotografija, 8 tekstualnih panoa, 1 maketa-model, 2 slike, 2 replike

Web adresa: www.amz.hr

Vrsta: povijesno-dokumentarna

Veličanstvena vatikanska bazilika, koja 18. travnja ove godine slavi 500. obljetnicu, velebno se uzdiže nad skromnim Petrovim grobom, iskopanim u zemlji prije gotovo 2000 godina, tijekom vladavine cara Nerona (54.- 68.) koji je naredio Apostolovo mučeništvo upravo na području antičkog trkališta, nedaleko od Bazilike. Na tom grobu, ciljem trajnih hodočašća, postupno su izgrađivani različiti značajni spomenici.

Realizaciju ove izložbe potaknulo je Ministarstvo vanjskih poslova Republike Italije, u suradnji s vatikanskom Radionicom Sv. Petra (Fabbrica di San Pietro in Vaticano), u povodu obilježavanja 500. obljetnice polaganja kamena temeljca Bazilike. Izložbom se nastoji prikazati različita razdoblja njezine izgradnje. U rasponu od oko približno 200 godina uz pape su se izmijenjivali brojni najpoznatiji i najugledniji umjetnici renesanse i baroka, od Bramantea do Raffaella, od Michelangela do Giacoma della Porte, od Carla Maderna do Gian Lorenza Berninija.

Izložba prikazuje djela koja potječu iz zbirke Radionice Svetog Petra (Fabbrica di San Pietro in Vaticano), različite autentične dokumente, fotografije i snimke koje rekonstruiraju arhitektonski i umjetnički slijed te svjedoče o sjajnim dostignućima talijanskog stvaralačkog duha u različitim granama umjetnosti.

Jedan dio izložbe prikazuje život koji se odvijao, a i danas se odvija, unutar i oko bazilike te prikazuje živost tog prostora koji nije bio samo u funkciji prostora namijenjenog bogoštovlju. Od pojedinih svečanosti i slavlja iz razdoblja baroka, do veličanstvenih sprovoda, krunidbi, ustoličenja papa i obilježavanja različitih jubileja, sve do danas Sv. Petar je središtem okupljanja hodočasnika i ljubitelja umjetnosti i svojevrsna nezaobilazna ikona grada Rima.

Naposljetku, jedan dio izložbe posvećen je "Projektu Mojsije", odnosno restauraciji znamenite grobnice Julija II, veličanstvenoj skupini kipova što ih je izradio Michelangelo te osobito nadaleko poznatoj statui Mojsija. Početkom svojega pontifikata papa Julije II povjerio je naime Michelangelu izradu tog spomenika te je zbog njegovih dimenzija ubrzo bila donesena odluka o proširenju stare konstantinovske bazilike. Četrdesetak godina nakon početka radova, grobnica s Mojsijem, znatno izmijenjena u odnosu na Michelangelovu prvobitnu zamisao, postavljena je, međutim, u crkvu San Pietro in Vincoli, gdje joj se nakon restauratorskih radova i danas možemo diviti.

Izložba koja će u Arheološkom muzeju u Zagrebu biti otvorena od 06. rujna do 28. rujna 2006. prethodno je bila prikazana u Varšavi, Krakovu i Vilniusu, a nakon Zagreba (gdje se izložba postavlja u suradnji s Talijanskim institutom za kulturu) bit će postavljena u Ljubljani.