Zbirka medalja Berislava Kopača - donacija Arheološkome muzeju u Zagrebu

Autor izložbe: Ivan Mirnik

Trajanje izložbe: kolovoz-listopad 2005.

Riječ je o vrlo značajnoj zbirci pok. Berislava Kopača iz Zagreba, koju je 2001. god. Arheološkome muzeju u Zagrebu, odnosno njegovoj diljem svijeta poznatoj Numizmatičkoj zbirci, nesebično darovala njegova udovica gđa Ana Kopač. Zbirka Kopač (sastoji se od preko 2000 predmeta) nastala je kao plod dugogodišnjeg skupljanja Viktora Kopača (1904-1983) i njegova sina Berislava (1927 2000).

Tu se nalaze srebrne, brončane, kositrene i olovne medalje i plakete, pokusni otisci u olovu, primjerci od terakote, u sadre i drveta, reducirane i nereducirane medalje. Imade tu i jedinstvenih ili vrlo rijetkih primjeraka, te mnogo vrlo poznatih, antoloških komada. Zbirka Kopač obuhvaća i vrijedni popratni materijal koji čine rukopisi, crteži, brojne fotografske snimke ljudi, događaja i predmeta, dokumentacija o medaljama i umjetnicima, izresci iz novina te brojni izložbeni katalozi. Nešto od toga se može i vidjeti u vitrinama.

Premda neki primjerci medalja datiraju iz XIX. st., ipak najveći dio Zbirke Kopač čine medalje XX. st. Stoga se i izložba donacije Kopač, jedinstvene je po svom opsegu i sadržaju, može smatrati odlično sastavljenim presjekom umjetnosti medalje nastale u Hrvatskoj tijekom XX. st.Malo je autora koji u njoj nisu zastupljeni makar s jednim primjerkom svog rada, a plod rada zlatnih ruku Želimira Janeša izvrsno prikazuje njegov golemi opus, nastao tijekom mnogih godina. Osim Janešovih medalja i plaketa, najbolje su svojim djelima zastupljeni Ivo Kerdić, veliki slovenski medaljer Vladimir Štoviček te Damir Mataušić. Medaljerski opus kipara Vanje Radauša je gotovo cjelovit i prikazan je u jednoj velikoj vitrini. U zbirci Kopač imade relativno malo stranih medalja, jer je cilj skupljača bio stvoriti što cjelovitiju zbirku hrvatskih medalja. Zastupljena su imena gotovo svih živućih i pokojnih hrvatskih umjetnika medaljera, pa čak i slikara ili kipara koji su se malokad upuštali u izrađivanje medalja, od Koste Angeli Radovanija i Ivana Antolčića sve do Mile Wod.