Ravenski antički mozaici

Izložba je realizirana u suradnji Arheološkoga muzeja u Zagrebu, Talijanskog instituta za kulturu u Hrvatskoj i Grada Ravenne.

Izlozba je otvorena od 15. veljače do 5. travnja 2005.

Ravenski antički mozaici Na izložbi prikazane su kopije izvornih antičkih mozaika, nastale početkom pedesetih godina prošlog stoljeća na poticaj prof. Giuseppea Bovinija, a s ciljem promicanja Ravenne i njezinih neprocjenjivo vrijednih mozaika. Izvornici se i danas čuvaju u različitim ravenskim spomeničkim kompleksima razasuti po različitim sakralnim objektima (čak ih 7 uživa UNESCO-vu zaštitu, što je jedinstven slučaj u svijetu), a često su oku teško dostupni, udaljeni i u polumraku, na ovaj način mogu biti promatrani kao slike, s male distance i s boljom rasvjetom.

O izradi kopija brinula je skupina majstora za izradu mozaika (Gruppo Mozaicisti) s Akademije lijepih umjetnosti, koji, vjerni tradiciji, brižljivo čuvaju taj oblik ručnoga rada, specifičnog antičkog umjetničkog stvaralaštva. Cijela zbirka realizirana je zahvaljujući vrlo složenoj i do kraja strogoj metodologiji, koja garantira potpunu vjernost izvornim djelima.

Postupak je bio sljedeći: na izvornik je najprije pričvršćena prozirna folija, na kojoj su točno nacrtani obrisi svih kockica mozaika. Potom se uzimaju uzorci svih boja i njihovih brojnih nijansi, da bi se u staklarskim radionicama u Veneciji i Muranu mogla naručiti potrebna staklena smjesa, od koje su se strpljivim ručnim rezanjem dobivale mozaičke kockice. Mozaik je bio načinjen primjenom tzv. posredne metode. Sastavljao se na privremenoj podlozi od vapna, na koju je otisnut crtež s folije: po dovršenju tog zadatka mozaik je bilo potrebno odlijepiti od privremene podloge te ga očistiti i staviti na konačno mjesto.

Zbirka se sastoji od kopija mozaika iz mauzoleja Gane Placidije, bazilike sv. Vitala (San Vitale), bazilika Novog sv. Apollinara (S. Apollinare Nuovo) i sv. Apollinara u Classama (S. Apollinare in Classe), zatim iz Neonijanske krstionice (Battistero Neoniano) i Arijanske krstionice (Battistero degli Ariani) te iz Nadbiskupske kapele.