Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima

Izložba je otvorena od 15. prosinca 2004. do 7. veljače 2005.

Organizator izložbe je Muzej hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, uz suradnju Arheološkog muzeja u Zagrebu i Muzeja Slavonije u Osijeku.

Autor izložbe je kustos splitskog Muzeja Tomislav Šeparović, a suradnici na projektu su Zdenka Dukat iz Arheološkog muzeja u Zagrebu i Hermina Göricke Lukić iz Muzeja Slavonije u Osijeku.

 

Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima

Izložbom Rimski medaljoni u hrvatskim muzejima predstavlja se građa iz numizmatičkih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu, Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, te Muzeja Slavonije u Osijeku. Na njoj su izloženi svi poznati brončani i srebrni novčani medaljoni, dok su s dva izabrana primjerka predstavljeni kasnoantički kontornijati - ukupno 18 primjeraka. Uvjerljivo najviše građe potječe iz Arheološkog muzeja u Zagrebu, što nije nimalo čudno, s obzirom na činjenicu da je numizmatička zbirka tog Muzeja među značajnijim u Europi. Neki od izloženih medaljona mogu se smatrati svjetskim unikatima, a kvalitetom izrade, ljepotom i skladnošću predstavljaju prava mala graverska remek-djela, kakvima gotovo da nema premca u ukupnoj antičkoj numizmatici. Iako brojem izložaka relativno skromna, izložba predstavlja spomenike izuzetne vrijednosti, koji su prvorazredan i nezaobilazan izvor za proučavanje rimske povijesti i religije.