Povremene izložbe

"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe u Dublinu, Irska

 Laval Nugent

 

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum), Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” (“Laval Nugent - Warrior and Art Collector”).

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove. 

Izložba “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” autorice Sunčice Nagradić Habus postavljena je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine povodom Lavalovog 240. rođendana u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Cilj izložbe bio je hrvatskoj javnosti predstaviti iznimno zanimljiv životni put grofa Nugenta te njegovu kompleksu i teško shvatljivu ličnost. Laval Nugent zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo. Nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2019. godine te nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Impresum izložbe:

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

22. siječnja 2019. - 22. veljače 2019.

EPIC The Irish Emigration Museum, Dublin

Organiziraju: EPIC The Irish Emigration Museum, Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvo Irske u Republici HrvatskoJ

Autorica izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ), Nathan Mannion (EPIC)

Koordinacija: Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC), Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj), Embassy of the Republic of Croatia in Ireland

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ). Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka, Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ,    Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić, Igor Žic (PPMHP)

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.                         

Troja na putu - gostovanje izložbe u Galeriji Decumanus u Krku

 Krk - Izlozba Troja Na Putu Predavanje S Mihelic Web

TROJA NA PUTU – GODINA TROJE U HRVATSKOJ

TROY ON TOUR – THE YEAR OF TROY IN CROATIA

Izložba kojom Arheološki muzej u Zagrebu namjerava obilježava Godinu Troje, povodom 20. obljetnice njenog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, početkom veljače  bit će predstavljena i krčkoj publici, u autentičnom povijesnom prostoru Galerije Decumanus. Izložbenim posterima informacijskog značaja, nastojimo promovirati ovaj lokalitet iznimnog povijesno-kulturnog značaja te arheološku baštinu u njenom najupečatljivijem sjaju.

Iako konceptualno jednostavna i naizgled statična forma izložbe „Troja na putu“, vitalnost poprima kroz formu putujuće izložbe predstavljene kako krčkoj, tako i karlovačkoj, zagrebačkoj, puležanskoj, riječkoj, osječkoj i zadarskoj publici.

Jednako tako, skloni smo vjerovati kako Izložba može dodatno popularizirati turistički i kulturni značaj same Troje pa je ista oblikovana kao zaokružena cjelinu pogodna za jednostavnu implementaciju u razne muzejsko-galerijske i prostore na otvorenom što joj daje odlike putujuće i pop-up izložbe.

Svečanost otvorenja izložbe, u Noći muzeja, 1. veljače 2019., u 18:00 sati, bit će popraćena predavanjem Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, „Troja i njezina godina u Hrvatskoj.“

Izložbe u 2018. godini:

Izložbe u 2017. godini:

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: