Povremene izložbe

"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe u Dublinu, Irska

 Laval Nugent

 

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom irske emigracije (EPIC The Irish Emigration Museum), Veleposlanstvom Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvom Irske u Republici Hrvatskoj u utorak 22. siječnja u Dublinu otvara izložbu “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” (“Laval Nugent - Warrior and Art Collector”).

Danas pomalo zaboravljen lik grofa Lavala Nugenta (1777. - 1862.) centralna je ličnost razvitka Hrvatske u modernu europsku zemlju u spomenutom razdoblju. Težinu priči o Lavalu Nugentu dodatno daje činjenica da je ovaj vatreni zagovaratelj hrvatskog razvoja bio rođeni Irac, član irskog plemstva te ujedno i feldmaršal u vojsci Habsburške monarhije u čijem sastavu se tada Hrvatska nalazila.

Laval je blistavu vojnu i političku karijeru nadopunio osobnim interesima za kulturu i hrvatsku povijest. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj.

Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu stoga ne čudi da Muzej i danas čuva uspomenu na feldmaršala Nugenta posvećujući mu povremene izložbe, predavanja, publikacije i stručne radove. 

Izložba “Laval Nugent - ratnik i kolekcionar” autorice Sunčice Nagradić Habus postavljena je u galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu u jesen 2017. godine povodom Lavalovog 240. rođendana u suradnji s Irskim veleposlanstvom u Hrvatskoj. Cilj izložbe bio je hrvatskoj javnosti predstaviti iznimno zanimljiv životni put grofa Nugenta te njegovu kompleksu i teško shvatljivu ličnost. Laval Nugent zaslužio da se njegov doprinos u razvoju hrvatske kulture prezentira i u zemlji njegova rođenja. Postavljanjem izložbe u Muzeju irske emigracije u Dublinu, Arheološki muzej u Zagrebu, želi se, na simboličan način, odužiti grofu Lavalu kojem, kao i nekolicina drugih hrvatskih kulturnih institucija, duguje mnogo. Nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Izložba ostaje otvorena do 22. veljače 2019. godine te nakon prezentacije u Dublinu očekujemo i predstavljanje u ostalim gradovima Irske.

Impresum izložbe:

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

22. siječnja 2019. - 22. veljače 2019.

EPIC The Irish Emigration Museum, Dublin

Organiziraju: EPIC The Irish Emigration Museum, Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj i Veleposlanstvo Irske u Republici HrvatskoJ

Autorica izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ), Nathan Mannion (EPIC)

Koordinacija: Darija Prelčec (AMZ), Nathan Mannion (EPIC), Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj), Embassy of the Republic of Croatia in Ireland

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ). Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka, Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ,    Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić, Igor Žic (PPMHP)

Realizaciju izložbenog projekta financijski je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.                         

Troja na putu - gostovanje izložbe u Galeriji Decumanus u Krku

 Krk - Izlozba Troja Na Putu Predavanje S Mihelic Web

TROJA NA PUTU – GODINA TROJE U HRVATSKOJ

TROY ON TOUR – THE YEAR OF TROY IN CROATIA

Izložba kojom Arheološki muzej u Zagrebu namjerava obilježava Godinu Troje, povodom 20. obljetnice njenog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, početkom veljače  bit će predstavljena i krčkoj publici, u autentičnom povijesnom prostoru Galerije Decumanus. Izložbenim posterima informacijskog značaja, nastojimo promovirati ovaj lokalitet iznimnog povijesno-kulturnog značaja te arheološku baštinu u njenom najupečatljivijem sjaju.

Iako konceptualno jednostavna i naizgled statična forma izložbe „Troja na putu“, vitalnost poprima kroz formu putujuće izložbe predstavljene kako krčkoj, tako i karlovačkoj, zagrebačkoj, puležanskoj, riječkoj, osječkoj i zadarskoj publici.

Jednako tako, skloni smo vjerovati kako Izložba može dodatno popularizirati turistički i kulturni značaj same Troje pa je ista oblikovana kao zaokružena cjelinu pogodna za jednostavnu implementaciju u razne muzejsko-galerijske i prostore na otvorenom što joj daje odlike putujuće i pop-up izložbe.

Svečanost otvorenja izložbe, u Noći muzeja, 1. veljače 2019., u 18:00 sati, bit će popraćena predavanjem Sanjina Mihelića, ravnatelja Arheološkog muzeja u Zagrebu, „Troja i njezina godina u Hrvatskoj.“

Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj - gostovanje u Kutini

Plakat TAIUH 2019 Kutina Web

Izložba TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA U HRVATSKOJ Arheološkog muzeja u Zagrebu gostuje u Galeriji Muzeja Moslavine Kutina, Trg kralja Tomislava 8, Kutina.

Izložba je otvorena za posjetitelje od 14. ožujka do 12. travnja 2019. godine.

Izložbeni projekt ˝Tekuća arheološka istraživanja u Hrvatskoj˝ zamišljen je kao muzeološki oblik priopćavanja osnovnih podataka o aktualnim arheološkim istraživanjima na području Hrvatske. Osnovni sadržaj izložbe čine kratki muzeološki prikazi tekućih, odnosno nedavno obavljenih arheoloških istraživanja, pri čemu su kao osnovni oblik izložbenog prikaza korišteni plakati te računalne i video projekcije. Svako istraživanje prikazano na izložbi u pravilu je zastupljeno jednim plakatom, koji donosi osnovne informacije o lokalitetu i samom istraživanju, a uz to kroz niz fotografija i slikovnih prikaza pruža i zanimljiv pregled rada na terenu, procesa iskopavanja, kao i pronađene građe.

Autori izložbenog projekta: Sanjin Mihelić, Jacqueline Balen

Koordinacija postava za Muzej Moslavine: Antonio Džaja

Oblikovanje plakata: Srećko Škrinjarić

Gostovanje izložbenog projekta Dvije prapovijesne riznice Portugala u Puli

2Dvije Prapovijesne Riznice Portugala

Izložbeni projekt Dvije prapovijesne riznice Portugala prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol.

Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Nastajali su u periodu od 29.000 do 12.000 godina prije sadašnjosti i predstavljaju najveću koncentraciju gornjopaleolotičke umjetnosti na otvorenom. 

Autori izložbe: Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory LARC|DGPC); Vânia Carvalho (Leiria Museum), Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque)

Autori likovnog postava u Arheološkom muzeju Istre: Nina Gostinski i Sunčica Nagradić Habus (Arheološki muzej u Zagrebu)

Koordrinatorica za Pulu: Monika Petrović (Arheološki muzej Istre)

Gostovanje izložbe Pleterni ukras nekad i danas u Knjižnici Vrapče u Zagrebu

AMZ Pleter Plakat

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu PLETERNI UKRAS NEKAD I DANAS gostuje u Knjižnici Vrapče, Majke Terezije 2, Zagreb.

Izložba je otvorena za posjetitelje do 12. travnja do 15. svibnja 2019. godine.

Izložba donosi pregledni prikaz korištenja pletera kao ukrasnog motiva od pretpovijesti pa sve do modernog vremena. Izložba je podijeljena u pet cjelina: nakon kratkog uvoda i upoznavanja s osnovnim definicijama pletera, prikazani su najraniji primjeri pleterne umjetnosti koji potječu s prostora Bliskog istoka, rimski mozaici s cijelog prostora mediteranskog bazena u čijoj je izradi pleter korišten za okvir prikaza ili je njime bila ispunjena cijela površina mozaika; vikinški životinjski prepleti s područja Skandinavije i keltski križevi u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Poseban naglasak je na pleteru s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kad je u vrijeme predromanike i rane romanike pleter bio nezaobilazan motiv pri ukrašavanju kamenog crkvenog namještaja. Istaknuti su brojni kameni spomenici koji su svojom ljepotom ukrasa i oblikovanja svjedočili o bogatom društvenom, kulturnom i političkom životu u vremenu vladavine hrvatskih vladara od 9. do početka 12. stoljeća. Na kraju izložbe prikazano je vrijeme ponovnog otkrivanja hrvatske baštine krajem 19. stoljeća, a kroz nju i afirmiranje motiva pletera koji se od tog vremena uklopio i postao nezaobilazan motiv hrvatskog kulturnog identiteta.

Impresum izložbe:

Autorice izložbe: Anita Dugonjić i Tara Pivac

Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Atelier ANII

Lektura: Božena Bunčić

Realizaciju izložbe financijski su pomogli: Minstarstvo kulture RH, Arheološki muzej u Zagrebu

Gostovanje izložbe Artefakt+dizajn=prototip u Osijeku

Plakat OSIJEK

Izložba ARTEFAKT+DIZAJN=PROTOTIP Arheološkog muzeja u Zagrebu gostuje u Arheološkom muzeju u Osijeku.

Otvorenje izložbe održat će se 16. travnja 2019. godine s početkom u 18 sati u Arheološkom muzeju Osijek.

Izložbe je otvorena za posjetitelje od 17. travnja do 12. svibnja 2019. godine.

Izložba Artefakt + dizajn = prototip prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”. Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore.

Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Sudionici projekta u Osijeku bili su inspirirani predmetima iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su tako nastali proizvodi društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, Stalak za butelje, Laurina ogledala i Omotničar.

U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala „Keltix-Meltix“ i suvenira „Kocka“.

Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak, inspirirala je sudionike za nastanak suvenira „Kozmetički sapuni Sis“, društvena igra „Bogovi Rima“ i web stranica „Vremenska kapsula – Trezor generacija“.

Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.

Osim u Zagrebu, izložba će sada biti postavljena u Osijeku, a zatim u Virovitici i Sisku. U Gradskom muzeju Virovitica izložba će biti otvorena od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine.

Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt+dizajn=prototip” namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske, Sisačko - moslavačke, Virovitičko - podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.  Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici: Arheološki muzej OsijekGradski muzej ViroviticaGradski muzej Sisak

Impresum izložbe
Autori izložbe: Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus
Autori postava/likovni postav: Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza
Stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman - Livaja, Ana Đukić
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Umjetnička organizacija Oaza
Fotografije: Filip Beusan, Maja Bunčić, Damir Doračić, Igor Krajcar, Jurica Škudar
Ilustracije/crteži: Krešimir Rončević
Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Arheološkog muzeja u Zagrebu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog foda.

MIS KOD: UP. 02.1.1.02.0251
Naziv projekta: OD STRUKOVNIH ZANIMANJA DO KREATIVNE INDUSTRIJE
Naziv poziva: UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE
OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“ 2014 – 2020
EUROPSKI SOCIJALNI FOND

Gostovanje izložbe Artefakt+dizajn=prototip u Virovitici

Plakat VIROVITICA

Izložba ARTEFAKT+DIZAJN=PROTOTIP Arheološkog muzeja u Zagrebu gostuje u Gradskom muzeju Virovitica.

Otvorenje izložbe održat će se 14. svibnja 2019. godine s početkom u 18 sati u Gradskom muzeju Virovitica.

Izložbe je otvorena za posjetitelje od 15. svibnja do 9. lipnja 2019. godine.

Izložba Artefakt + dizajn = prototip prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”. Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore.

Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Sudionici projekta u Osijeku bili su inspirirani predmetima iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su tako nastali proizvodi društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, Stalak za butelje, Laurina ogledala i Omotničar.

U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala „Keltix-Meltix“ i suvenira „Kocka“.

Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak, inspirirala je sudionike za nastanak suvenira „Kozmetički sapuni Sis“, društvena igra „Bogovi Rima“ i web stranica „Vremenska kapsula – Trezor generacija“.

Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.

Osim u Zagrebu, izložba će sada biti postavljena u Osijeku, a zatim u Virovitici i Sisku. U Gradskom muzeju Virovitica izložba će biti otvorena od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine.

Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt+dizajn=prototip” namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske, Sisačko - moslavačke, Virovitičko - podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.  Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici: Arheološki muzej OsijekGradski muzej ViroviticaGradski muzej Sisak

Impresum izložbe
Autori izložbe: Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus
Autori postava/likovni postav: Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza
Stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman - Livaja, Ana Đukić
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Umjetnička organizacija Oaza
Fotografije: Filip Beusan, Maja Bunčić, Damir Doračić, Igor Krajcar, Jurica Škudar
Ilustracije/crteži: Krešimir Rončević
Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Arheološkog muzeja u Zagrebu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog foda.

MIS KOD: UP. 02.1.1.02.0251
Naziv projekta: OD STRUKOVNIH ZANIMANJA DO KREATIVNE INDUSTRIJE
Naziv poziva: UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE
OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“ 2014 – 2020
EUROPSKI SOCIJALNI FOND

"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe na Sveučilištu u Maynoothu, Irska

 Laval Nugent

 

Nakon vrlo uspješnog gostovanja u EPIC Muzeju irske emigracije u Dublinu početkom godine izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu “Laval Nugent - Warrior and Art Collector” od 13. svibnja seli na Sveučilište u Maynoothu.

Prvi put postavljena u Galeriji AMZ-a u jesen 2017. godine, na 240-tu obljetnicu grofovog rođenja, izložba autorice Sunčice Nagradić Habus predstavlja publici ovu pomalo zaboravljenu povijesnu ličnost koja je imala neupitan utjecaj na razvoj hrvatske kulture u 19. stoljeću. Grof Laval Nugent (1777 - 1862) bio je zagovaratelj hrvatskog razvoja, ali ujedno i rođeni Irac, član irskog plemstva, ali i pristaša Ilirskog pokreta. Također je bio jedan od najuspješnijih časnika Austrijske vojske svoga vremena odigravši ključnu ulogu u sukobima s Napoleonom i u spašavanju Habsburške monarhije tijekom revolucije 1848. i 1849. godine.

Svoju briljantnu vojnu i političku karijeru nadopunio je neobičnim interesom za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i Hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj. Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Sveučilište u Maynoothu dio je Nacionalnog Sveučilišta Irske te je ujedno i najmlađe irsko sveučilište osnovano 1997. godine. S preko 13 000 studenata predstavlja najmanje, ali ujedno i najbrže rastuće sveučilište u Irskoj.

Uz gostovanje izložbe, na Sveučilištu u Maynoothu bit će održano i predavanje o Lavalu Nugentu i njegovoj ostavštini pod nazivom “Laval Nugent and the First Public Museum in Croatia”. Predavanje će biti održano u sklopu 17. godišnje konferencije o povijesnim kućama koju organizira Sveučilište (The 17th Annual Historic Houses Conference, Maynooth University, 13. - 15. svibanj 2019.).

Izložba ostaje otvorena u Sveučilišnoj knjižnici Maynooth do 30. svibnja 2019. godine.

Impresum izložbe:

„LAVAL NUGENT – WARRIOR AND ART COLLECTOR“

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

13.05.2019. - 30.05.2019.

Mjesto održavanja: Nacionalno sveučilšte u Maynoothu, Irska

Organiziraju: Nacionalno sveučilšte u Maynoothu, Irska, Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj

Autorica i postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Koordinacija: prof. Terence Dooley (Sveučilište u Maynoothu), Elaine Bean (Sveučilište u Maynoothu) i Dubravka Popić (Veleposlanstvo RH u Irskoj)

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ), Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka i Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ, Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić i Igor Žic (PPMHP)                                  

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalno sveučilište u Maynoothu, Irska

Gostovanje izložbe Pleterni ukras nekad i danas u Obrovcu

05 AMZ Branimir B1 PLAKAT Pleter 201905 Obrovac

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu PLETERNI UKRAS NEKAD I DANAS gostuje u Pučkom otvorenom učilištu Obrovac - Zavičajni muzej

Izložba je otvorena za posjetitelje od 17. svibnja do 17. lipnja 2019. godine.

Izložba donosi pregledni prikaz korištenja pletera kao ukrasnog motiva od pretpovijesti pa sve do modernog vremena. Izložba je podijeljena u pet cjelina: nakon kratkog uvoda i upoznavanja s osnovnim definicijama pletera, prikazani su najraniji primjeri pleterne umjetnosti koji potječu s prostora Bliskog istoka, rimski mozaici s cijelog prostora mediteranskog bazena u čijoj je izradi pleter korišten za okvir prikaza ili je njime bila ispunjena cijela površina mozaika; vikinški životinjski prepleti s područja Skandinavije i keltski križevi u Irskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu. Poseban naglasak je na pleteru s područja ranosrednjovjekovne Hrvatske, kad je u vrijeme predromanike i rane romanike pleter bio nezaobilazan motiv pri ukrašavanju kamenog crkvenog namještaja. Istaknuti su brojni kameni spomenici koji su svojom ljepotom ukrasa i oblikovanja svjedočili o bogatom društvenom, kulturnom i političkom životu u vremenu vladavine hrvatskih vladara od 9. do početka 12. stoljeća. Na kraju izložbe prikazano je vrijeme ponovnog otkrivanja hrvatske baštine krajem 19. stoljeća, a kroz nju i afirmiranje motiva pletera koji se od tog vremena uklopio i postao nezaobilazan motiv hrvatskog kulturnog identiteta.

Impresum izložbe:

Autorice izložbe: Anita Dugonjić i Tara Pivac

Oblikovanje i grafička priprema izložbe: Atelier ANII

Lektura: Božena Bunčić

Realizaciju izložbe financijski su pomogli: Minstarstvo kulture RH, Arheološki muzej u Zagrebu

Gostovanje izložbenog projekta Dvije prapovijesne riznice Portugala u Zadru

Plakat Amzd

Izložbeni projekt Dvije prapovijesne riznice Portugala prezentira dva važna svjetska nalazišta, ukop četverogodišnjeg djeteta u pripećku Lagar Velho i gornjopaleolitičku umjetnost doline rijeke Côe.

Izložba Dječak iz Lapeda i druge priče iz pripećka Lagar Velho prikazuje otkriće kostura četverogodišnjeg dječaka kojeg su pažljivo sahranili njegovi bližnji prije 29.000 godina. Detaljnom analizom kostura otkriveno je da pokazuju anatomske karakteristike modernih ljudi, ali i neandertalaca. Ovo iznimno otkriće ubrzo je odjeknulo u javnosti, a sam Dječak postao je portugalski nacionalni simbol. 

Izložba Dolina Côe - Trideset tisuća godina pejzažne umjetnosti prikazuje jedno od najznačajnijih nalazišta gornjopaleolitičke umjetnosti. Na stijenama obronaka koje okružuju rijeku Côu nalazi se više od tisuću urezanih prikaza životinja, ljudi i apstraktnih simbola. Nastajali su u periodu od 29.000 do 12.000 godina prije sadašnjosti i predstavljaju najveću koncentraciju gornjopaleolitičke umjetnosti na otvorenom.

Autori izložbe: Ana Cristina Araújo i Ana Maria Costa (Archaeosciences Laboratory LARC|DGPC); Vânia Carvalho (Leiria Museum), Bruno Navarro, Thierry Aubry i Dalila Correia (Fundação Côa Parque)

Autori likovnog postava u Arheološkom muzeju Zadar: Nina Gostinski i Sunčica Nagradić Habus (Arheološki muzej u Zagrebu)

Koordinatorica za Zadar: Marina Brkić (Arheološki muzej Zadar)

Gostovanje izložbe Recikliraj ideje iz prošlosti u Trogiru

PLAKAT RECIKLIRAJ TROGIR Online

Izložba Recikliraj, ideje iz prošlosti organizira se u suradnji Instituta za arheologiju, Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Izložbom se nastoji prikazati na koji način su naši preci reciklirali materijale, ponovno upotrebljavali predmete te na koji je način taj koncept ugrađen u kulture iz prošlosti. S obzirom na to da je recikliranje iznimno složen, ali i univerzalan fenomen, bilo da se promatra u sadašnjosti ili u okviru kultura i zajednica iz prošlosti, izložba tematski i likovno nastoji premostiti vremenske relacije. Iz bogate arheološke kulturne baštine odabrani su predmeti napravljeni od različitih materijala (kamen, kost, keramika, staklo i metal) i postavljeni su u okvire nekoliko tema: transformacija prostora, materijali i simboličko recikliranje. Prikazani primjeri recikliranja, ponovne upotrebe i popravaka predmeta pokazatelji su kultura koje ne odbacuju predmete nego teže kulturi ponovne upotrebe stvari, a upravo o tome možemo mnogo naučiti iz prošlosti.

Pronalaženjem (ne)sklada između prošlih i sadašnjih ideologija i doživljaja materijalnog, okoliša i društveno-gospodarskih prilika, izložbom se autori osvrću i na suvremenu ideologiju i izmijenjene konstrukcije ljudske svijesti o materijalnom i okolišu. Izložba naglašava praktičnu prirodu recikliranja zapisanu na arheološkim artefaktima, no ne zanemaruje i brojne primjere simboličke prenamijene odnosno „recikliranja“ predmeta i prostora u prošlosti.

Cilj je izložbom prikazati da su reciklirani materijali i predmeti imali vrlo aktivnu ulogu u društvu, da nisu izolirani slučajevi ponovne upotrebe određenog materijala te da je ideološka pozadina ponovne upotrebe i recikliranja imala mnogo složenije značenje za društvo. Izložbom se također nastoji ukazati na dugovječnost i neprekinuti ciklus ponovne upotrebe predmeta te potaknuti posjetitelje na razmišljanje o konceptu recikliranja u odnosu na suvremeni način života.

Recikliraj, ideje iz prošlosti
Muzej grada Trogira
6. 6. - 29. 6. 2019.

Autorice izložbe: Andreja Kudelić (Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ina Miloglav (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)i Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska)

Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Koordinacija za Muzej grada Trogira: Lujana Paraman

Suradnici na izložbi: Selena Vitezović (Arheološki institut Beograd, Srbija), Tomislav Bilić, Ozren Domiter, Ivan Drnić, Igor Krajcar, Dora Kušan, Miroslav Nađ, Ivan Radman-Livaja, Ana Solter, Srećko Škrinjarić, Igor Uranić (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska), Snježana Karavanić, Ivana Ožanić Roguljić (Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ana Franjić, Ian Freestone, (Institute of Archaeology, University College London, United Kingdom), Karina Gromer (Naturhistorisches Museum Wien, Austria), Ivan Alduk (Konzervatorski odjel u Imotskom, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska), Jasna Vuković (Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu, Srbija), Jure Šućur (Odjel za arheologiju, Sveučilišta u Zadru, Hrvatska), Dino Demicheli, Ana Pavlović, Tihomila Težak-Gregl, Martina Rončević, Rajna Šošić Klindžić (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

Tehnička izvedba izložbe: Ivan Troha (AMZ), Nediljka Đogić (MGT)

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli: Grad Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki muzej Istre, Grad Trogir, Muzej grada Trogira

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Institut za arheologiju

Suvremeni podaci i slogani o reciklaži: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Vetropack Straža, Eurostat Statistics Explained, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Sponzori: Eko-Flor, Panda-commerce d.o.o, Vetropack Straža

Gostovanje izložbe Artefakt+dizajn=prototip u Sisku

Plakat SISAK

Izložba ARTEFAKT+DIZAJN=PROTOTIP Arheološkog muzeja u Zagrebu gostuje u Gradskom muzeju Sisak.

Otvorenje izložbe održat će se 12. lipnja 2019. godine s početkom u 18 sati u u Gradskom muzeju Sisak.

Izložbe je otvorena za posjetitelje od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine.

Izložba Artefakt + dizajn = prototip prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”. Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore.

Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Sudionici projekta u Osijeku bili su inspirirani predmetima iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su tako nastali proizvodi društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, Stalak za butelje, Laurina ogledala i Omotničar.

U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala „Keltix-Meltix“ i suvenira „Kocka“.

Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak, inspirirala je sudionike za nastanak suvenira „Kozmetički sapuni Sis“, društvena igra „Bogovi Rima“ i web stranica „Vremenska kapsula – Trezor generacija“.

Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.

Osim u Gradskom muzeju Sisak izložbe je bila postavljena u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Arheološkom muzeju u Osijeku i Gradskom muzeju Virovitica.

Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt+dizajn=prototip” namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske, Sisačko - moslavačke, Virovitičko - podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.  Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici: Arheološki muzej OsijekGradski muzej ViroviticaGradski muzej Sisak

Impresum izložbe
Autori izložbe: Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus
Autori postava/likovni postav: Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza
Stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman - Livaja, Ana Đukić
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Umjetnička organizacija Oaza
Fotografije: Filip Beusan, Maja Bunčić, Damir Doračić, Igor Krajcar, Jurica Škudar
Ilustracije/crteži: Krešimir Rončević
Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Arheološkog muzeja u Zagrebu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog foda.

MIS KOD: UP. 02.1.1.02.0251
Naziv projekta: OD STRUKOVNIH ZANIMANJA DO KREATIVNE INDUSTRIJE
Naziv poziva: UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE
OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“ 2014 – 2020
EUROPSKI SOCIJALNI FOND

"Laval Nugent - ratnik i kolekcionar" - gostovanje izložbe na Nacionalnom sveučilištu Irske u Galwayu

 Laval Nugent

 

Prvi put postavljena u Galeriji AMZ-a u jesen 2017. godine, na 240-tu obljetnicu grofovog rođenja, izložba autorice Sunčice Nagradić Habus predstavlja publici ovu pomalo zaboravljenu povijesnu ličnost koja je imala neupitan utjecaj na razvoj hrvatske kulture u 19. stoljeću. Grof Laval Nugent (1777 - 1862) bio je zagovaratelj hrvatskog razvoja, ali ujedno i rođeni Irac, član irskog plemstva, ali i pristaša Ilirskog pokreta. Također je bio jedan od najuspješnijih časnika Austrijske vojske svoga vremena odigravši ključnu ulogu u sukobima s Napoleonom i u spašavanju Habsburške monarhije tijekom revolucije 1848. i 1849. godine.

Svoju briljantnu vojnu i političku karijeru nadopunio je neobičnim interesom za hrvatsku povijest i kulturu. Provodeći arheološka istraživanja i skupljajući umjetnine diljem Italije i Hrvatskog primorja sakupio je impozantnu zbirku predmeta koja je postala osnova prvog muzeja u Hrvatskoj, Museuma Nugent kojeg je grof Nugent smjestio na gradinu Trsat iznad Rijeke, jednom od svojih posjeda u Hrvatskoj. Upravo su predmeti otkupljeni od Lavalovih nasljednika postali temelj dviju velikih zbirki Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Nakon ostvarenih gostovanja u EPIC Muzeju irske emigracije u Dublinu početkom godine te na Sveučilište u Maynoothu u svibnju, izložba o grofu Lavalu Nugentu postavljena je i u Sveučilišnoj knjižnici James Hardiman Nacionalnog sveučilišta u Galwayu. Izložbu su organizirali Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj te Sveučilište u Galwayu, a otvorena je uoči proslave Dana državnosti.

Lik grofa Lavala Nugenta ponovno je poslužio kao spona između Irske i Hrvatske, zemalja koje je podjednako smatrao svojim domovinama te je povezao Galway i Rijeku, gradove koji sljedeće godine zajednički predstavljaju Europsku prijestolnicu kulture.

Samom otvaranju izložbe prisustvovali su predsjednik Nacionalnog sveučilišta Irske u Galwayu, rektorica Sveučilišta u Rijeci, veleposlanik Republike Hrvatske u Irskoj, gradonačelnik grada Galwaya te gradonačelnik grada Rijeke.

Izložba ostaje otvorena do početka kolovoza 2019.

Galway 2 Galway 1

Postav Izlozbe U Sveucilisnoj Knjiznici James Hardiman Visoki Uzvanici Na Otvorenju Izlozbe

 

Impresum izložbe:

„LAVAL NUGENT – WARRIOR AND ART COLLECTOR“

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu

Mjesto održavanja: Sveučilišna knjižnica James Hardiman Nacionalnog sveučilišta u Galwayu

Organiziraju: Nacionalno sveučilšte u Galwayu, Irska, Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Irskoj

Autorica i postav izložbe: Sunčica Nagradić Habus (AMZ)

Fotografije: Igor Krajcar (AMZ), Hrvatski povijesni muzej, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Rijeka i Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent)

Suradnici: Ivan Radman – Livaja, Ivan Mirnik, Ana Solter, Tomislav Bilić, Miroslav Nađ, Srećko Škrinjarić (AMZ), Veleposlanica Olive Hempenstall, Kristina Szabo, Bernard Vrban (Veleposlanstvo Irske u RH), Robert Kavazović (Galerija Laval Nugent), Tea Perinčić i Igor Žic (PPMHP)                                  

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Nacionalno sveučilište u Maynoothu, Irska

Izložbe u 2018. godini:

Izložbe u 2017. godini:

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: