Povremene izložbe

"Anamneza– povijest bolesti u antičkom svijetu" gostovanje izložbe u Gradskom muzeju Požega

Plakat Anamneza Pozega Page 001

Izložba Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi, a koja se čuva u Arheološkom muzeju u Zagrebu. 

Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg vremena mogu se pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre.

Prikazom odabranih antičkih božanstava povezanih s ozdravljenjem upoznajemo početke antičkog liječenja koji nas vode do nekolicine medicinskih teorija razvijenih u antičko doba, od kojih su se neke zadržale gotovo do nedavno. Slijedeći holistički pristup zdravlju upoznajemo se s antičkom farmacijom, a potom i s nekoliko odabranih operativnih zahvata.

Naglasak izložbe je na povijesti bolesti (anamneza), ideji koju su počeli razvijati antički liječnici, a od iznimne je važnosti i danas. Kroz izložbu upoznajemo položaj liječnika i pacijenta u antičko vrijeme, a ta je tema vrlo aktualna i u modernom dobu. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine svim dobnim skupinama posjetitelja.

Gostovanje izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ u Gradskom muzeju Požega nije slučajno. Naime, prema zapisima povijest zdravstvene skrbi na području Požeštine seže u 13. stoljeće. U pismu pape Grgura IX. iz 1234. godine opatu cistercitskog samostana Vallis Honesta de Gotho (Kutjevo) spominje se prva bolnica koja se nalazila u sklopu toga samostana. Prema arheološkim nalazima slična bolnica postojala je i u benediktinskoj opatiji u Rudinama. U srednjovjekovnoj Požeštini spominju se i ubožnice kao mjesta gdje su se liječili bolesni. Prvu modernu bolnicu grad je dobio 1836. godine.

Požega je već 1741. godine imala i ljekarnu, drugu u Slavoniji, koju su osnovali isusovci. Zanimljivo je napomenuti kako je u njoj od 1766. radio Pavao Thaller, prvi školovani ljekarnik u Hrvatskoj.

Sa zadovoljstvom predstavljamo antičku medicinu u Gradskom muzeju Požega.

Dođite i provjerite kako su Rimljani liječili glavobolju, jesu li koristili anesteziju te čime su dezinficirali rane!

Posjetite nas u muzejskoj ordinaciji Gradskog muzeja Požega do 6. studenog 2018. godine.

Muzejska ordinacija otvorena je svaki dan, osim nedjelje, od 10 do 12 sati, a u ostalo vrijeme po dogovoru.

Dodatno i dopunsko osiguranje nije vam potrebno, mi osiguravamo dobru zabavu i nemamo listu čekanja…

___________

"Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu" gostovanje izložbe u Lošinjskom muzeju

Plakat -A3-page -001 (1) (1)

Izložba Arheološkog muzeja u Zagrebu koja predstavlja jednu od najvećih zbirki rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata u Europi gostuje u Lošinjskom muzeju.

Tema izložbe priča je o liječenju i pristupima liječenju u antičkom (grčkom i rimskom) svijetu. Kako je bolest dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Izložba prikazuje slijed razvoja ideja o zdravlju i liječenju u antici te multidisciplinarnim pristupom na zanimljiv i interaktivan način približava svijet antičke medicine.

Kako je Lošinj protekle godine proslavio 130 godina turizma, čiji je dio i lječilišni turizam gostujuća izložba o liječenju nastavak je proslave ove velike obljetnice.  U stalnom postavu Lošinjskog muzeja možete razgledati i ljekarnički namještaj te opremu vezanu uz prvu ljekarnu na otoku, osnovanu 1897. godine, nakon proglašenja Velog i Malog Lošinja zimskim klimatskim lječilištima i oporavilištima, kao „nadvojvodsku dvorsku ljekarnu“ (erzherzogliche Hofapotheke).

Posjetite izložbu Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu u Galeriji Fritzi u Malom Lošinju do 15. rujna 2018. godine.

Muzejska ordinacija otvorena je od utorka do nedjelje od 10 do 13 te od 19 do 22 sata.

Upis na listu čekanja nije potreban…

Gostovanje izložbe je realizirano je uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH te uz suradnju s  Medicinskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Zagrebačkog holdinga – podružnice Gradske ljekarne Zagreb i Zrinjevac, firmi Marija d.o.o., Suban i Sito-mas.

Anamneza u Malom Lošinju - galerija fotografija

Naziv izložbe: Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu i Lošinjski muzej
Mjesto održavanja: Lošinjski muzej - Galerija Fritzi
Vrijeme trajanja: 15.6.2018. – 15.09.2018.
Autori izložbe: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar
Suradnici: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Zavod za anatomiju „Drago Perović“, Zagrebački holding - podružnica Zrinjevac i Gradska ljekarna Zagreb, Zlatko Odrčić i Jasmina Kosanović, firme Suban, Sito Mas i Marija d.o.o
Autori postava: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus i Zrinka Ettinger Starčić
Tehnička realizacija postava: Robert Vazdar i Ivan Troha (AMZ)
Opseg: 201 arheološki izložak, medicinski modeli i preparati, farmaceutski materijal, 7 vitrina, 30 postera, edukativni postamenti, svjetlosna instalacija, ljekarnički stol, stol za operacije, ljekarnički vrt
Grafičko oblikovanje kataloga, postera  i deplijana: Roberta Bratović i Maja Kolar (Oaza)
Web: www.amz.hr, www.muzej.losinj.hr
Vrsta: arheološka, tematska, povremena izložba, pokretna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja
Gostovanje izložbe je realizirano je uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH.

__________

Gostovanje izložbe "Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva" u Obrovcu

Plakat Usamljeni Divovi Obrovac WEB

Zavičajni muzej Obrovac

4. srpanj - 4. kolovoz 2018.

Naslov: Usamljeni divovi - kamena svjedočanstva
Izložba fotografija starih gradova i utvrda Hrvatske
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Pučko otvoreno učilište Obrovac – Zavičajni muzej
Mjesto održavanja: Stjepana Radića 8, Obrovac
Vrijeme trajanja: 4. srpnja – 4. kolovoza 2018. godine
Autor fotografija: Tomislav Rosandić
Kustosica izložbe: Anita Dugonjić
Grafičko oblikovanje i priprema: Srećko Škrinjarić
Tehnička realizacija postava: Ivan Troha
Opseg: 25 fotografija B1 formata, 1 informativni plakat
Vrsta: fotografska, dokumentarna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Zahvaljujući strateškom položaju, područje naše zemlje oduvijek je bilo mjesto susreta i preklapanja različitih kultura i tradicija, čije je uzajamno djelovanje tijekom povijesti postavilo temelje razvoju suvremene europske države ponosne na svu raznolikost i bogatstvo svoga podrijetla. Izložbom fotografija starih srednjovjekovnih gradova i utvrda iz objektiva Tomislava Rosandića, posjetiteljima se predstavlja jedan segment tog bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa naše zemlje. Cilj je ovoga izložbeno edukativnog projekta prezentirati neke od najznačajnijih i najdojmljivijih graditeljskih spomenika, ujedno i arheoloških nalazišta te ukazati na vrijednosti koje ovu vrstu nepokretne kulturne baštine čine iznimno važnom iz raznih perspektiva. Stari su gradovi specifična i, iako gustoćom neravnomjerno raspoređena, vrlo zastupljena vrsta baštine na teritoriju Hrvatske. Bilo da je riječ o starom gradu, tvrđavi, utvrdi, kaštelu, burgu ili dvorcu, ovi nam kameni čuvari prošlosti redovito izazivaju divljenje ali i podsjećaju na našu društvenu odgovornost u brizi za njihovim očuvanjem.

__________

"Japodi – tajanstveni gorštaci" gostovanje izložbe u St. Peterburgu, Rusija

Plakat Izlozbe _Japodi _Rusija _web

Grad Zagreb je već punih 50 godina prijatelj s gradom St. Peterburgom. Prijateljstvo je sklopljeno 1968. godine i na tu veliku obljetnicu Arheološki muzej u Zagrebu gostovao je sa Izložbom „Japodi – tajanstveni gorštaci“ u The State Museum of history of Saint Petresburg.

U Gosudarevom bastionu u sklopu Petropavlovske tvrđave prezentirano je više od 200 predmeta kojima se ruskoj publici i brojnim turistima prezentirao dio fundusa Arheološkog muzeja u Zagrebu.

Uz geografski smještaj Republike Hrvatske te prikaz Gorske Hrvatske posjetitelji su upoznati sa životnim prostorom Japoda, stanovanjem i pogrebnim običajima. Materijalna kultura predstavljena je prikazom izabranih predmeta prema vrsti ukrasa i dijelu tijela na kojem se ukras nosio (glava, prsa, struk, ruke, noge – oglavlja, fibule, ogrlice, privjesci, pektorali, pojasevi te narukvice i nanogvice). Poseban dio izložbe posvećen je duhovnoj kulturi i simbolici pojedinih predmeta i ukrasa.

Zanimljivo je naglasiti kako su Japodi obožavali jantar, za kojeg je dokazano da potječe s Baltika. Put jantara kojim je s baltičkih prostora dolazio i do današnje Hrvatske oduvijek je bio zanimljiv kulturološki fenomen. Ovom izložbom Japode i njihovu materijalnu ostavštinu prezentirali smo na području s kojeg potječe jantar te povezali Zagreb sa St. Peterburgom u zajedničkoj proslavi  50-godišnjice prijateljstva. 

U sklopu izložbe autorice su održale predavanje studentima Institute for history of material culture i St Petersburg University.

Izložba je bila otvorena od 17. svibnja do 24. lipnja 2018. godine te ju je posjetilo više od 4500 posjetitelja.

Izložbeni projekt financijski su podržali Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Ministarstvo kulture RH.

Japodi u St. Peterburgu, Rusija - galerija fotografija

Naziv izložbe: Japodi – tajanstveni gorštaci
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu
Mjesto održavanja: The State Museum of history of Saint Petresburg
Vrijeme trajanja: 7.5.2018. – 24.6.2018.
Autori izložbe: Lidija Bakarić i Slađana Latinović
Suradnici: Andrej Sabljić i TZ Otočac
Prijevod na ruski: Maja Prpić
Prijevod na engleski: Neven Divjakinja
Opseg: 217 arheološki izložaka, 10 vitrina, 30 postera
Grafičko oblikovanje kataloga, postera i plakata: Srećko Škrinjarić
Web: www.amz.hr
Vrsta: arheološka, tematska, povremena izložba, pokretna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja
Gostovanje izložbe je realizirano uz financijsku podršku Gradskog ureda za kulturu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

 

Gostovanje izložbe "Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva" u Rimu

Usamljeni divovi – kamena svjedočanstva

 

Muzejski kompleks San Salvatorein Lauro u Rimu
21. lipanj – 28. lipnja 2018. godine

Izložba fotografija starih gradova i utvrda Hrvatske
Organizatori: Arheološki muzej u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Rimu, uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Grada Zagreba
Mjesto održavanja: muzejski kompleks San Salvatorein Lauro u Rimu
Vrijeme trajanja: 21. lipanj – 28. lipnja 2018. godine
Autor fotografija: Tomislav Rosandić
Kustosice izložbe: Maja Bunčić, Anita Dugonjić
Grafičko oblikovanje i priprema: Srećko Škrinjarić
Prijevod na talijanski jezik: Elis Barbalich-Geromella
Prijevod na engleski jezik: Sanjin Mihelić
Tehnička realizacija postava: Davor Fakleš
Opseg: 20 fotografija B1 formata, 1 informativni plakat
Vrsta: fotografska, dokumentarna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Zahvaljujući strateškom položaju, područje naše zemlje oduvijek je bilo mjesto susreta i preklapanja različitih kultura i tradicija, čije je uzajamno djelovanje tijekom povijesti postavilo temelje razvoju suvremene europske države ponosne na svu raznolikost i bogatstvo svoga podrijetla. Izložbom fotografija starih srednjovjekovnih gradova i utvrda iz objektiva Tomislava Rosandića, posjetiteljima se predstavlja jedan segment tog bogatog kulturno-povijesnog nasljeđa naše zemlje. Cilj je ovoga izložbeno-edukativnog projekta prezentirati neke od najznačajnijih i najdojmljivijih graditeljskih spomenika, ujedno i arheoloških nalazišta te ukazati na vrijednosti koje ovu vrstu nepokretne kulturne baštine čine iznimno važnom iz raznih perspektiva. Stari su gradovi specifična i, iako gustoćom neravnomjerno raspoređena, vrlo zastupljena vrsta baštine na teritoriju Hrvatske. Bilo da je riječ o starom gradu, tvrđavi, utvrdi, kaštelu, burgu ili dvorcu, ovi nam kameni čuvari prošlosti redovito izazivaju divljenje ali i podsjećaju na našu društvenu odgovornost u brizi za njihovim očuvanjem.

__________

Pula Reciklaza Plakati

Arheološki muzej Istre, Galerija Amfiteatar

05.04.-13.05.2018.

Autorice izložbe: Andreja Kudelić (Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ina Miloglav (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska), Jacqueline Balen (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska)

Scenografija, oblikovanje i grafička priprema izložbe: Antun Sevšek, Damir Gamulin

Suradnici na izložbi: Selena Vitezović (Arheološki institut Beograd, Srbija), Tomislav Bilić, Ozren Domiter, Ivan Drnić, Igor Krajcar, Dora Kušan, Miroslav Nađ, Ivan Radman-Livaja, Ana Solter, Srećko Škrinjarić, Igor Uranić (Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatska), Snježana Karavanić, Ivana Ožanić Roguljić(Institut za arheologiju, Zagreb, Hrvatska), Ana Franjić, Ian Freestone, (Institute of Archaeology, University College London, United Kingdom), Karina Gromer (Naturhistorisches Museum Wien, Austria), Ivan Alduk (Konzervatorski odjel u Imotskom, Ministarstvo kulture RH, Hrvatska), Jasna Vuković (Odeljenje za arheologiju, Filozofski fakultet u Beogradu, Srbija), Jure Šućur (Odjel za arheologiju, Sveučilišta u Zadru, Hrvatska), Dino Demicheli, Ana Pavlović, Tihomila Težak-Gregl, Martina Rončević, Rajna Šošić Klindžić  (Odsjek za arheologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska)

Tehnička izvedba izložbe: Ivan Troha (AMZ), Milan Stanić, Dario Cetina, Monika Petrović (AMI)

Realizaciju izložbenog projekta financijski su pomogli: Grad Zagreb, Arheološki muzej u Zagrebu, Filozofski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Arheološki muzej Istre

Predmete na izložbi ustupili su: Arheološki muzej u Zagrebu, Gradski muzej Vinkovci, Institut za arheologiju

Suvremeni podaci i slogani o reciklaži: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Hrvatska agencija za okoliš i prirodu, Vetropack Straža, Eurostat Statistics Explained, Ministarstvo zaštite okoliša i prirode

Sponzori: Eko-Flor, Panda-commerce d.o.o, Vetropack Straža

__________

"Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu" gostovanje izložbe u Dubrovačkim muzejima

B1_ANAMNEZA Final -page -001 (1)

Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska, jednu od najveći zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koja je povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave predstavljena u sklopu izložbe „Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu“ 2017. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu. Izložba gostuje u Dubrovačkim muzejima.

Obljetnica vezana uz ovu zbirku Arheološkog muzeja u Zagrebu veže se uz još jednu veliku obljetnicu, stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu, stoga je dio izložaka posuđen iz Zavoda za anatomiju „Drago Perović“ Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Kao komparativni element rimskom farmaceutskom priboru materijal je za izložbu posudila i Gradska ljekarna Zagreb.             

Izuzetno nas veseli što smo izložbu predstavili u Dubrovniku, gradu sa dugom farmaceutskom tradicijom.  Više od 2000 posjetitelja izložbu je razgledalo u Žitnici Rupe od 9. ožujka do 9. travnja 2018. godine.

Anamneza u Dubrovniku - galerija fotografija

Naziv izložbe: Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu
Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu i Dubrovački muzeji
Mjesto održavanja: Dubrovački muzeji – Žitnica Rupe
Vrijeme trajanja: 9.3.2018. – 9.04.2018.
Autori izložbe: Slađana Latinović, Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar
Suradnici: Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu - Zavod za anatomiju „Drago Perović“, Zagrebački holding - podružnice Gradska ljekarna Zagreb, Jasmina Kosanović, firme Suban, Sito Mas i Marija d.o.o
Autori postava: Slađana Latinović i Sunčica Nagradić Habus
Koordinatorica izložbe: Liljana Kovačić (DUMUS )
Tehnička realizacija postava: Ivan Fakleš, Ivan Troha (AMZ), Nikša Uhodić, Paško Burin, Pero Knego, Mišo Lečić (DUMUS)
Opseg: 201 arheološki izložak, medicinski modeli i preparati, farmaceutski materijal, 8 vitrina, 30 postera, edukativni postamenti, svjetlosna instalacija, ljekarnički stol, stol za operacije, ljekarnički vrt
Grafičko oblikovanje kataloga, postera : Roberta Bratović i Maja Kolar, (Oaza)
Web: www.amz.hr, www.dumus.hr
Vrsta: arheološka, tematska, povremena izložba, pokretna
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

__________

Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu

Plakat -izlozbe _Rimske -zlatne -nausnice _VID_70x 100-cm -press1

Naziv izložbe: Rimske zlatne naušnice iz Arheološkog muzeja u Zagrebu
Organizator: Arheološki muzej Narona i Arheološki muzej u Zagrebu
Mjesto održavanja: Arheološki muzej Narona, Naronski trg 6, Vid
Vrijeme trajanja: 16.02.2018. -16.04.2018.
Autori izložbe: Dora Kušan Špalj, Nikoleta Perok
Grafičko blikovanje kataloga: Srećko Škrinjarić
Fotografije: Igor Krajcar
Koordinator izložbe u Naroni: mr.sc. Toni Glučina
Autori likovnog postava: Nikolina Jelavić Mitrović, Ivona Michl (prilagodba za naronitansku izložbu)
Opseg: 60 predmeta, 20 fotografija, 10 legendi
Web: www.amz.hr, www.a-m-narona.hr
Vrsta: arheološka, tematska
Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema:  Na izložbi će biti predstavljene rimske zlatne naušnice iz fundusa Antičke zbirke Arheološkog muzeja u Zagrebu. Posjetitelji će imati priliku vidjeti 60-ak naušnica, među kojima su  luksuzni primjerci ukrašeni biserima, dragim kamenjem i staklenom pastom, a  pripadaju razdoblju od 1. do 4. st. Većinom su to slučajni nalazi s raznih poznatih antičkih lokaliteta kao što su Siscia (Sisak), Salona (Solin), Sirmium (Sremska Mitrovica), Viminacium (Kostolac) i drugi. Najveći dio nalaza dospio je u Muzej kao poklon ili putem otkupa, dok su primjerci koji potječu iz Siska, nađeni prilikom jaružanja korita rijeke Kupe 1900. - 1912./13. god. Naušnice su tipološki vrlo raznolike, od onih jednostavnih oblika do vrhunskih umjetničko-obrtničkih djela izvedenih raznim tehnikama kao što su lijevanje, izvlačenje i tordiranje žice, punktiranje, tehnika na proboj, filigran te granulacija. Uz naušnice predstavit će se i tehnologija njihove proizvodnje, te način nošenja i kopčanja.

__________

"Troja na putu" gostovanje izložbe u Arheološkom muzeju Osijek

Web Plakat Troja Na Putu Osijek AM

Izložba kojom Arheološki muzej u Zagrebu obilježava Godinu Troje svoje će mjesto, tijekom studenog, pronaći i u Arheološkom muzeju Osijek. Izložbenim posterima, koji vizualno i informacijski komuniciraju značaj Troje i njenu ulogu u suvremenom društvu, nastojimo promovirati ovaj lokalitet iznimnog povijesno-kulturnog značaja te arheološku baštinu u njenom najupečatljivijem sjaju.

Iako konceptualno jednostavna i naizgled statična, izložba „Troja na putu“ vitalnost poprima kroz niz gostovanja kojima je predstavljena kako osječkoj, tako i zagrebačkoj, puležanskoj, riječkoj, krčkoj, zadarskoj i karlovačkoj publici.

Jednako tako, skloni smo vjerovati kako Izložba može dodatno popularizirati turistički i kulturni značaj same Troje pa je ista oblikovana kao zaokružena cjelina pogodna za jednostavnu implementaciju u razne muzejsko-galerijske i prostore na otvorenom, što joj daje odlike putujuće i pop-up izložbe.

__________

Gostovanje izložbe "IAPODES –tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi" u Trstu

Web Plakat Iapodes Trieste

Izložba IAPODES – tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi/il popolo misterioso degli altopiani dell’Europa centrale priča je o tajanstvenom i nikad zaboravljenom narodu – Japodima, koji su tijekom pretpovijesti nastanjivali prostor Gorske Hrvatske i sjeverozapadne Bosne. Radi se o jednom od mnogobrojnih izložbenih projekata Arheološkog muzeja u Zagrebu u sklopu kojega će biti predstavljen dio Japodske zbirke, najbogatije zbirke takve vrste s japodskog područja.

Tema ove izložbe japodska je grupa koja se razvijala od kraja 10. st. pr. Kr. do 35. g. pr. Kr. i nešto kasnijih godina, a koja je razvila vlastiti identitet asimilirajući različite utjecaje ali istovremeno ostajući autohtona i prepoznatljiva.

Kroz odabrane predmete bit će predstavljena japodska materijalna ostavština, i to iz razdoblja kada su bili ekonomski i kulturni najsnažniji, pa sve do rimskog osvajanjai nestanka njezinog karakterističnog identiteta. Poseban naglasak bit će stavljen na dijelove japodske nošnje koja će biti predstavljena kroz 136 reprezentativnih nalaza, uključujući različite vrste kapa, oglavlja, fibula, privjesaka, pojaseva i ogrlica izrađenih od bronce, željeza, jantara i stakla.

Izložbenom koncepcijom posjetitelje upoznajemo s krajolikom Republike Hrvatske, ali i s gotovo neiscrpnim izvorom kulturne baštine - Japodskom kulturnom grupom koja je obitavala u gorskim dijelovima zemlje nekoliko stoljeća te je iza sebe ostavila golemo bogatstvo nalaza koji su važni i za cijelo područje srednje i jugoistočne Europe.

Izložba pod nazivom IAPODES – tajanstveni gorštaci u srednjoj Europi/il popolo misterioso degli altopiani dell’Europa centrale čije se gostovanje planira od studenog 2018. do veljače 2019. godine predstavlja nastavak projekta popularizacije Japoda (izložbe Pretpovijesni jantar i staklo iz Prozora u Lici i Novog Mesta u Dolenjskoj, 2006., Sin boga Sunca, 2010., Jantar i Koralji, 2012. projekt Arheologija i kulture željeznog doba u Europi, izložba Japodi, nedovoljno poznat narod, Francuska/Španjolska, 2014./2015. te Japodi – zaboravljeni gorštaci, 2017. i 2018. u Zagrebu, Kutini i Rusiji).

Izložba je popraćena dvojezičnim katalogom (talijanski-hrvatski).

suradnici:

Damir Murković, koordinator izložbenog projekta „Iapodes – zaboravljeni gorštaci u srednjoj Europi“, Comunità Croata a Trieste – Hrvatska Zajednica u Trstu

Marzia Vidulli, kustosica izložbe u Trstu, Gradski muzej antikviteta J. J. Winckelmann – Museo d'antichitā J. J. Winckelmann

 

Impreum izložbe

Organizzazione/Organizatori:

Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu
Comune di Trieste, Servizio Musei e Biblioteche/Služba Gradskih Muzeja i Knjižnice Trsta
Museo d'Antichitā “J. J. Winckelmann”/Gradski muzej antikviteta “J. J. Winckelmann”
Comunità Croata di Trieste – Hrvatska Zajednica u Trstu

Autrici esposizione/Autorice izložbe:
Lidija Bakarić, Ana Đukić (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

Concetto espositivo e allestimento/Autorice prostorne koncepcije i oblikovanja:
Lidija Bakarić, Ana Đukić (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

Elaborazione immagini e grafica/Likovno oblikovanje i grafička priprema:
Srećko Škirnjarić (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

Fotografie/Fotografije:
Fototeka, Igor Krajcar (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

Disegni/Crteži:
Miljenka Galić (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu), †Krešimir Rončević

Mappe/Karte:
Tomislav Kaniški

Ricostruzioni ideali/Idealne rekonstrukcije:
Simon Bogojević Narath

Materiale documentario/Dokumentarni filmski materijal:
Igor Krajcar (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

Conservazione e restauro/Konzervacija i restauracija:
(Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)
Slađana Latinović, Damir Doračić, Marina Gregl, Zrinka Znidarčić

Realizzazione tecnica/Tehnička izvedba:

Servizi tecnici/Tehničke službe
Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu
Museo d'Antichitā “J.J. Winckelmann”/Gradski muzej antikviteta “J.J. Winckelmann”

Coordinatori del progetto/Koordinatori projekta:
J. C. Damir Murković (Comunità Croata di Trieste – Hrvatska Zajednica u Trstu
Lidija Bakarić
Ana Đukić (Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu)

 

Comune di Trieste/Grad Trst
Sindaco/Gradonačelnik: Roberto Dipiazza
Assessore  alla Cultura/ Pročelnik za kulturu: Giorgio Rossi
Direttore Servizio Musei e Biblioteche/Ravnateljica službe za muzejsku i knjižničku djelatnost: Laura Carlini Fanfogna
Responsabile posizione organizzativa Musei Storici e Artistici/Osoba odgovorna za organizaciju, Muzej povijesti i umjetnosti: Stefano Bianchi
Conservatore Civico Museo d’Antichità “J. J. Winckelmann”/Konzervatorica Gradskog muzeja antikviteta “J. J. Winckelmann”: Marzia Vidulli Torlo
Coordinamento amministrativo/Administracija: Alessia Neri, Norma Vidulich, Cristina Sirugo
Collaborazione all’allestimento/Suradnja na postavu: Marzia Vidulli, Marino Ierman, Susanna Moser

Comunità Croata di Trieste - Hrvatska Zajednica u Trstu:
Presidente/Predsjednik: J. C. Damir Murković
Amministrazione/Administracija: Mira Špoljarić
Segreteria generale/Glavni tajnik: Maurizio Crevatin

Mostra promossa da/Izložbu omogućili:
Comune di Trieste, Servizio Musei e Biblioteche/Služba Gradskih Muzeja i Knjižnice Trsta
Museo d'Antichitā “J. J. Winckelmann”/Gradski muzej antikviteta “J. J. Winckelmann”
Museo Archeologico di Zagabria/Arheološki muzej u Zagrebu
Comunità Croata di Trieste – Hrvatska Zajednica u Trstu
Regione Friuli Venezia Giulia/Pokrajina Furlanija Julijska Krajina

__________

"Troja na putu" gostovanje izložbe u Gradskom muzeju Karlovac

Plakat Troja Na Putu GM Karlovac Web

TROJA NA PUTU – GODINA TROJE U HRVATSKOJ

TROY ON TOUR – THE YEAR OF TROY IN CROATIA

Izložba kojom Arheološki muzej u Zagrebu namjerava obilježava Godinu Troje, povodom 20. obljetnice njenog uvrštenja na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, tijekom prosinca bit će predstavljena i karlovačkoj publici, u autentičnom povijesnom prostoru Starog grada Dubovca. Izložbenim posterima informacijskog značaja, nastojimo promovirati ovaj lokalitet iznimnog povijesno-kulturnog značaja te arheološku baštinu u njenom najupečatljivijem sjaju.

Iako konceptualno jednostavna i naizgled statična forma izložbe „Troja na putu“, vitalnost poprima kroz formu putujuće izložbe predstavljene kako karlovačkoj, tako i zagrebačkoj, puležanskoj, riječkoj, osječkoj i zadarskoj publici.

Jednako tako, skloni smo vjerovati kako Izložba može dodatno popularizirati turistički i kulturni značaj same Troje pa je ista oblikovana kao zaokružena cjelinu pogodna za jednostavnu implementaciju u razne muzejsko-galerijske i prostore na otvorenom što joj daje odlike putujuće i pop-up izložbe.

Izložbe u 2017. godini:

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: