Povremene izložbe

120 godina Vučedola

E -pozivnica _mp _vucedol (1)

 

Autorice: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Slađana Latinović i Ana Solter

Grafička priprema: Srećko Škrinjarić

Obrada fotografija: Igor Krajcar

Tehnička realizacija: Ivan Troha i Robert Vazdar

Autorica projekta Mala povijest AMZ: Ana Solter 

21. travnja do 4. lipnja 2017. 

Vučedol je jedan od najpoznatijih hrvatskih lokaliteta, a povijest njegovog otkrića i daljnjih istraživanja usko je vezana i uz povijest Arheološkog muzeja u Zagrebu. Predmeti pronađeni na tom području počeli su pristizati u Muzej još 1894. godine u svojstvu darova i otkupa od muzejskih povjerenika, a kasnije se zbirka nadopunjavala ljubaznošću obitelji Streim, vlasnika zemljišta. Prvo zaštitno iskopavanje na lokalitetu Vučedol provodi 1897. godine tadašnji ravnatelj Arheološkog odjela Narodnog muzeja profesor Josip Brunšmid, stoga ovom izložbom obilježavamo 120 godina od početka arheoloških istraživanja na Vučedolu. 

845 ͦC Ad Turres

Plakat _izlozbe 845 C_web (002)

Naziv izložbe

845 ̊C  Ad Turres

Organizatori

Arheološki muzej u Zagrebu, Muzej grada Crikvenice, Institut za arheologiju 

Mjesto i vrijeme održavanja

Arheološki muzej u Zagrebu, 09. svibnja –11. lipnja 2017. g.

Arheološki muzej u Zagrebu u suradnji s Muzejom grada Crikvenice te Institutom za arheologiju organizira izložbu 845 °C Ad Turres, koja je 2014. godine široj javnosti prvi puta bila predstavljena u Crikvenici. Iza ovog kratkog i zanimljivog naziva izložbe krije se priča o antičkoj Crikvenici stara 2000 godina. 

Godinama su povjesničari i arheolozi pretpostavljali da se antička cestovna postaja Ad Turres nalazila na mjestu današnje Crikvenice, no osim spomena u nekoliko povijesnih izvora i male količina pokretnih nalaza, pravih materijalnih dokaza za ovu tvrdnju nije bilo. Međutim, učestali pronalasci keramičkih nalaza na području nogometnog igrališta bili su poticaj da se 2004. godine na pomoćnom nogometnom igralištu naprave prva probna arheološka istraživanja. Već 2006. godine Institut za arhelogiju, na čelu s voditeljicom istraživanja, Gorankom Lipovac Vrkljan, počinje sustavna arheološka iskopavanja. 

Rezultati tih istraživanja, odnosno otkriće antičke keramičke radionice s ostacima sačuvanih keramičarskih peći i i cijelog niza različitih keramičkih proizvoda, bili su glavni poticaj i za osnivanje Muzeja Grada Crikvenice. Bogata građa pronađena tijekom arheoloških istraživanja uvelike je rasvjetlila antičku povijest današnjeg prostora Crikvenice ali i šireg područja Vinodola.

Veliki broj institucija, ustanova, stručnih suradnika ali i veliki broj pojedinaca zaslužan je za rezultate dobivene tijekom dugogodišnjih arheoloških istraživanja koja su financirali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i Grad Crikvenica. 

Ovom se izložbom žele predstaviti rezultati dosadašnjih istraživanja te povećati svijest javnosti o lokalitetu čija važnost prelazi i granice, ne samo Crikvenice i Vinodola, nego zauzima važno mjesto na karti antičkih arheoloških nalazišta Europe. 

Osim brojnih arheoloških predmeta zahvaljujući kojima se može utvrditi kontinuitet života na području Crikvenice i Vinodola još od brončanog doba, različitih fotografija i video materijala, posjetitelji će moći vidjeti 3D model rekonstrukcije antičke keramičarske radionice u Crikvenici. 

Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Pozivnica Anamneza AMZ

 

Naslov: Anamneza – povijest bolesti u antičkom svijetu

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja: 30. ožujak 2017. – 14. lipanj 2017.

Autori Izložbe: Slađana Latinović (AMZ), Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar 

Savjetnik: dr. sc. Zoran Gregl (AMZ) 

Autori postava: Slađana Latinović (AMZ), Sunčica Nagradić Habus, Danijel Lončar 

Grafičko oblikovanje: Roberta Bratović,  Maja Kolar – Oaza 

Suradnici: Medicinski fakultet u Zagrebu, HAZU, Škola za medicinske sestre Vinogradska, Zdravstveno veleučilište, Zagrebački holding – Gradska ljekarna Zagreb , Vodovod i odvodnja, Zrinjevac 

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a 

Opseg: 30 plakata, 11 vitrina, 4 edukativna elementa (svjetlosna instalacija 4 tjelesne tekućine, ljekarnički vrt, operacijski stol, model ljudskog oka, model unutrašnjih organa), arheološki materijal ( 201 kataloška jedinica), osteološki materijal (4 kataloške jedinice)

Vrsta: arheološka, povremena izložba, pokretna 

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema: Arheološki muzej u Zagrebu čuva Zbirku medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska, jednu od najveći zbirki medicinskih instrumenata u Europi, koju predstavljamo povodom 35. godišnjice od njezine prve stručne objave.

Kako je bolest sastavni dio ljudskog života, od najranijeg se vremena mogu pratiti pokušaji da je se objasni i da joj se odupre. Taj proces započinje magijskim i božanskim utjecajima na zdravlje ljudi, u kojem, uz božanstva, glavnu ulogu pomagača pri ozdravljenju imaju svećenici. Stoga se izložba otvara prikazom izabranih božanstva liječenja kao što su Apolon, Asklepije, Higijeja i dr. Razvojem filozofije i znanosti, uzroci bolesti počinju se tražiti u prirodi ljudskog organizma. Hipokratov način razmišljanja promijenio je iz temelja antičku medicinu, a na njegovom tragu stoljećima ostaju brojni grčki i rimski liječnici. Pregled tog procesa prikazan je s naglaskom na to kako najpoznatiji antički liječnici doživljavaju ljudski organizam, što sve utječe na njega te kakav pristup liječnik treba imati prema bolesti i oboljelom. Prikazom prikupljanja, pripreme i skladištenja sastojaka ukazuje se na niz ljekovitih pripravaka koji oboljelom stoje na raspolaganju.            Kao posljednji korak pri liječenju, onaj koji se primjenjuje samo kada je to neizbježno, navodi se nekoliko invazivnih zahvata. Izabrani su prema njihovoj učestalosti u antičko (prijelomi, ratne ozljede) ili današnje vrijeme (operacija sive mrene, vađenje kamenaca) te zanimljivosti samog postupka (trepanacija, venesekcija). Kao potvrdu za dio prikazanih zahvata izlaže se i osteološki materijal s tragovima ozljeda ili zahvata koje upućuju na uspješno liječenje.

Obljetnica vezana uz Zbirku rimskih medicinskih i farmaceutskih instrumenata iz Siska Arheološkog muzeja u Zagrebu veže se uz još jednu veliku obljetnicu, stotinu godina od osnutka Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Stoga smo u Arheološkom muzeju u Zagrebu tijekom travnja, svibnja i lipnja  2017. godine, za različite dobne skupine posjetitelja, pripremili niz radionica i popularno-znanstvenih predavanja na temu zdravlja sa brojnim suradnicima. Vrijednost projekta prepoznali su i podržali Grad Zagreb i Ministarstvo kulture RH.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši

Tihi svjedoci vjere, baštine i raskoši

Crkva sv. Nikole biskupa u Žumberku - Konzervatorsko-restauratorski radovi

Plakat _zumberak _PRESS

Organizator: Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski restauratorski zavod

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg N. Š. Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja: 21. ožujak 2017. – 30. travanj 2017.

Autori izložbe: dr. sc. Ana Azinović Bebek (HRZ), Ljubo Gamulin (HRZ)

Autor postava: dr. sc. Ana Azinović Bebek (HRZ), Ljubo Gamulin (HRZ)

Koordinacija izložbe: Anita Dugonjić (AMZ)

Suradnici: Željka Bedić, Josip Brekalo, Gordana Car, Ana Fundurulić, Mihael Golubić, Andrej Janeš, Sandra Juranić, Branka Molnar, Petar Sekulić, Edita Šurina

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a

Opseg: arheološki izlošci (162 predmeta), 21 plakat, 1 rekonstrukcija portala, 1 video prilog

Web: www.amz.hr

Vrsta: arheološka, povremena izložba, pokretna

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema:

Crkva sv. Nikole biskupa srednjovjekovna je građevina s dugom poviješću i kontinuitetom korištenja. Nalazi se u selu Žumberak, a donedavno je bila središte župe. Arhivska i povijesna istraživanja upotpunila su otkrića vezana uz arhitekturu crkve te njezine faze i opremu. Iako radovi još nisu u potpunosti završeni, rezultati iznenađuju i oduševljavaju. Groblje oko crkve sv. Nikole biskupa u funkciji je od 14. do 18. stoljeća. Do sada su arheološki istražena 254 groba kao i kosturnica s posmrtnim ostacima 223 pokojnika. Time su otkriveni običaji nekadašnjeg žumberačkog stanovništvu vezani uz život i smrt te posebno bogatu i jaku pobožnost. Dok su u 14. i 15. stoljeću pokojnike ukapali u zemljane rake umotane u mrtvačko platno pa su stoga ti grobovi uglavnom bez arheoloških nalaza, u 16. stoljeću dolazi do promjene pogrebnih običaja. Pokojnici se u novom vijeku ukapaju odjeveni u bolju odjeću, najčešće s nabožnim predmetima kao što su križevi, krunice i svetačke medaljice. Ovi predmeti svjedoče ne samo o osobnoj pobožnosti, omiljenim svecima i vjerskim običajima nego i o mobilnosti stanovnika. Žumberčani su odlazili na hodočašća unutar današnje Hrvatske, ali i u Italiju, Austriju i Njemačku. U kripti u svetištu crkve pronađen je svileni prsluk i kožne cipele u lijesu plemkinje. Strpljivim i zahtjevnim radovima rekonstruirana je plemićka nošnja 17. stoljeća, a prsluk i cipele plemkinje iz Žumberka prvi će puta biti predstavljeni javnosti. Ova izložba rezultat je višegodišnjih konzervatorsko-restauratorskih istraživanja Hrvatskog restauratorskog zavoda te može služiti kao primjer interdisciplinarnog pristupa i izvrsne suradnje među znanstvenim i kulturnim institucijama.

Prodaja magle - izložba fotografija Macieja Szymańskog

Prodaja magle - izložba fotografija Macieja Szymańskog

Plakat _70x 100_Prodaja Magle _AMZ_030320117

 

Naslov: Prodaja magle

Organizatori: Arheološki muzej u Zagrebu, Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj

Mjesto održavanja: Arheološki muzej u Zagrebu, Trg Nikole Šubića Zrinskog 19, Zagreb

Vrijeme trajanja: 16. ožujak 2017. – 23. ožujak 2017.

Autor izložbe: dr. sc. Maciej Szymański (Veleposlanik Republike Poljske u RH)

Koordinatorica izložbe: Anita Dugonjić (Arheološki muzej u Zagrebu)

Suradnica: Marina Hercigonja (Veleposlanstvo Republike Poljske u RH)

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a

Opseg: 34 fotografije

Web: www.amz.hr

Vrsta: izložba fotografija, povremena izložba, pokretna

Korisnici: sve kategorije posjetitelja

Tema:

Fotografiranje je hobi Macieja Szymańskog – veleposlanika Republike Poljske u Republici Hrvatskoj. Uzimajući u obzir da je ljubitelj i dugogodišnji promatrač ptica, upravo su one najčešći junaci njegovih slika. Međutim, vremenski uvjeti vrlo često onemogućuju fotografiranje krilatih mezimaca. U takvim situacijama – kao „nusproizvod“ nastaju slike drugih predivnih pojava iz svijeta koji nas okružuje. Upravo su tako nastale slike magli koje su, istina, u stanju zakloniti svu ljepotu oko nas, ali istovremeno same pružaju bajkovite, nestvarne, šarene slike.

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: