Povremene izložbe

Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar

Plakat Covjek I More AMZ Web

Ribolov se na istočnoj obali Jadrana razvijao još od prapovijesti i predstavljao je važan dio svakodnevnoga života svake društvene zajednice, o čemu svjedoče brojni arheološki nalazi koji su česti na priobalnim nalazištima, ali su do sada vrlo slabo proučavani.

Izložba „Čovjek i more – Ribolov u antici kroz fundus Arheološkog muzeja Zadar“ prikazuje ribarski alat i tehnike ribolova koji su se koristili u razdoblju antike, a koji se nisu značajno promijenili sve do modernog doba (štap s uzicom i udicom, harpun i osti, mreže, utezi i plovci, zamke (vrše) i dr.). Izložba donosi informacije o mitologiji i raznim prikazima božanstava, te također o proizvodima i gospodarskom djelatnošću vezanih uz more (ribnjaci, proizvodnja soli, morska hrana kao delicija).

Građa prezentirana na izložbi dio je fundusa Arheološkog muzeja Zadar, i većim dijelom potječe iz antičke luke u Zatonu koja je bila u funkciji u razdoblju od 1. do 4. stoljeća.

Otvorenje izložbe održat će se u četvrtak 7. veljače s početkom u 12 sati.

Izložba je prvi put predstavljena javnosti u Arheološkom muzeju Zadar u studenom 2016., a zagrebačka će je publika moći razgledati do 5. ožujka 2019. godine. Izložba je do sada gostovala u Ninu, Dubrovniku i Puli.

Izložbu prati deplijan i bogato ilustrirani katalog na hrvatskom i engleskom jeziku.

Impresum izložbe:

Autorica izložbe i postava: Dušanka Romanović (AM Zadar)

Stručni suradnici

Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Dušanka Romanović (AM Zadar), Ivan Čondić (AM Zadar)

Konzervatorsko-restauratorski radovi: Josipa Lovrić (AM Zadar)

Izrada replika ribarskog alata: Predrag Kurtin, Dušanka Romanović (AM Zadar)

Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a

Marketing & PR: Davorka Maračić (AMZ), Marina Brkić (AM Zadar)

Artefakt+dizajn=prototip

Plakat ZAGREB

 

Izložba Artefakt + dizajn = prototip prikazuje radove mladih nezaposlenih osoba nastalih tijekom provedbe europskog projekta “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”. Izložba predstavlja 17 novonastalih inovativnih proizvoda različitih namjena kao što su suveniri, društvene igre, didaktička pomagala, nakit, modna kolekcija i web stranica nastalih kao rezultat procesa koji je utemeljen na reinterpretaciji kulturne baštine. Uz nastale prototipove, na izložbi će biti predstavljeni arheološki predmeti koji su inspirirali autore.

Sudionici projekta upoznali su pet muzejskih zbirki iz Gradskog muzeja Sisak, Gradskog muzeja Virovitica, Arheološkog muzeja Osijek i Arheološkog muzeja u Zagrebu. Kroz umjetničke radionice iz područja dizajna sudionici projekta razvili su kompetencije koje su im bile potrebne za izradu novih proizvoda pod mentorstvom muzealaca, produkt dizajnera, lokalnih obrtnika i poduzetnika.

Sudionici projekta u Osijeku bili su inspirirani predmetima iz stalnog postava srednjovjekovne zbirke Arheološkog muzeja Osijek te su tako nastali proizvodi društvena igra „Rudine ne ljuti se“, didaktičko pomagalo „Gri-gri“ i suveniri „Back to retro“, Stalak za butelje, Laurina ogledala i Omotničar.

U Virovitici glavna inspiracija sudionicima bili su željeznodobni Kelti. Arheološki predmeti iz zbirke Gradskog muzeja Virovitica doveli su do nastanka didaktičkog pomagala „Keltix-Meltix“ i suvenira „Kocka“.

Bogata antička zbirka iz antičke Siscije Gradskog muzeja Sisak, inspirirala je sudionike za nastanak suvenira „Kozmetički sapuni Sis“, društvena igra „Bogovi Rima“ i web stranica „Vremenska kapsula – Trezor generacija“.

Arheološki ostaci pretpovijesne vučedolske kulture i Japoda, zatim antički grčki spomenici i rimski dodekaedar inspirirali su sudionike u Arheološkom muzeju u Zagrebu na nastanak suvenira „Obitelj zdjelica“, „Spirala 1“ i „Spirala 2“, didaktička pomagala „Jezik zvijezda“ i „Upoznaj antiku“ i modne kolekcije „Platonska ljubav“.

U Arheološkom muzeju u Zagrebu izložba “Artefakt + dizajn = prototip” bit će otvorena od 20. veljače do 13. ožujka 2019. godine.

Osim u Zagrebu, izložba će biti postavljena i u Osijeku, Virovitici i Sisku. U Arheološkom muzeju Osijek izložba će biti otvorena od 18. travnja do 12. svibnja, u Gradskom muzeju Virovitica izložba će biti otvorena od 16. svibnja do 9. lipnja, a u Gradskom muzeju Sisak izložba će biti otvorena od 13. lipnja do 7. srpnja 2019. godine.

Projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu “Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije”, popularnog naziva “Artefakt+dizajn=prototip” namijenjen je prvenstveno mladim nezaposlenim osobama od 15 do 25 godina. Cilj projekta jest osnaživanje mladih nezaposlenih ljudi strukovnih zanimanja za tržište rada iz Vukovarsko - srijemske, Osječko - baranjske, Sisačko - moslavačke, Virovitičko - podravske, Zagrebačke županije i Grada Zagreba.  Arheološki muzej u Zagrebu projekt provodi od 8. veljače 2018. godine u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda poziva Umjetnost i kultura za mlade.

Suradnici: Arheološki muzej Osijek, Gradski muzej Virovitica, Gradski muzej Sisak

Impresum izložbe
Autori izložbe: Zorica Babić i Sunčica Nagradić Habus
Autori postava/likovni postav: Nina Bačun i Roberta Bratović, Umjetnička organizacija Oaza
Stručni suradnici: Jacqueline Balen, Maja Bunčić, Marko Dizdar, Ozren Domiter, Dora Kušan, Ivan Radman - Livaja, Ana Đukić
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa i plakata izložbe: Umjetnička organizacija Oaza
Fotografije: Filip Beusan, Maja Bunčić, Damir Doračić, Igor Krajcar, Jurica Škudar
Ilustracije/crteži: Krešimir Rončević
Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Organizacija izložbe sufinancirana je u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Arheološkog muzeja u Zagrebu. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog foda.

MIS KOD: UP. 02.1.1.02.0251
Naziv projekta: OD STRUKOVNIH ZANIMANJA DO KREATIVNE INDUSTRIJE
Naziv poziva: UMJETNOST I KULTURA ZA MLADE
OPERATIVNI PROGRAM „UČINKOVITI LJUDSKI POTENCIJALI“ 2014 – 2020
EUROPSKI SOCIJALNI FOND

Česi Zagrebu, Zagreb Česima

Plakat Izlozba Cesi Zagrebu Galerija AMZ Web

Four Seasons of Czech Culture je godišnji program Arheološkog muzeja u Zagrebu kojemu je cilj predstaviti češku kulturu, glazbu, umjetnost i arheologiju široj hrvatskoj javnosti, ali i spojiti ove dvije države, dvije kulture kroz višeslojnu i plodonosnu suradnju.

Česi u Hrvatskoj jedna su od 22 ustavom priznate nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj. Prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine u Hrvatskoj živi 9.641 Čeha, od čega najviše u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, administrativno i kulturno središte Čeha Hrvatske je grad Daruvar. U glavnom gradu Hrvatske, Zagrebu, prema popisu stanovništva iz 2011. god. živi 835 Čeha. Česi u Hrvatskoj organizirani su u udruge - Češke Besede, a najstarija udruga Čeha u Hrvatskoj je ČEŠKA BESEDA ZAGREB. Ujedno je to i jedna od najstarijih čeških udruga u Europi.

Izložba prikazuje povijest i djelovanje češke nacionalne manjine u Zagrebu, s posebnim naglaskom na djelovanje najstarije češke udruge u Hrvatskoj - Češke Besede Zagreb. Ističe važne datume u povijesti Češke Besede Zagreb koja djeluje već 144 godine u glavnom gradu Hrvatske. Izložba dokumentira kulturno-umjetničku i prosvjetnu djelatnost kroz prikaz i opis sekcija koje djeluju unutar udruge. Autorica dijela izložbe o Češkoj besedi Zagreb, Maja Burger, koristila je arhivske fotografije i tekstove Češke Besede Zagreb, a grafički ju je oblikovala i pripremila za tisak Lidija Dujmenović. Na izložbi se prezentira izbor predmeta koje Beseda brižno čuva u svojoj spomen sobi muzeju, čiji se fundus sastoji od predmeta primijenjene umjetnosti, antikviteta, knjiga, dokumenata i fotografija. Ove predmete su Besedi većinom iz svojih obiteljskih zbirki donirali potomci zagrebačkih Čeha.

Za vrijeme trajanja izložbe bit će izložena tiskana izdanja Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba iz edicije „Česi Zagrebu - Zagreb Česima“, izdanja Češke Besede Zagreb, a emitirat će se i dugometražni dokumentarni film „Česi Zagrebu - Zagreb Česima“. Film je premijerno prikazan 2009. godine u produkciji Vijeća češke nacionalne manjine Grada Zagreba. Autori filma su Mira Wolf (scenarij i režija), Miljenko Bolanča (kamera), Bogdan Tankosić (montaža), Marijan Lipovac (scenarist).
Cilj ove izložbe je široj publici približiti dugo i plodonosno djelovanje Čeha i njihovih potomaka u glavnome gradu Hrvatske, njihovu želju i ustrajnost za kontinuiranim njegovanjem češkog jezika, običaja i kulture te njihov značaj za širu lokalnu zajednicu.

Impresum izložbe
Autor izložbe: Češka beseda Zagreb
Oblikovanje i grafička priprema izložbenih panoa: Lidija Dujmenović
Oblikovanje i grafička priprema plakata izložbe: Srećko Škrinjarić, AMZ
Tehnička realizacija postava: Tehnička služba AMZ-a
Marketing i odnosi s javnošću: Davorka Maračić

Izložbe u 2018. godini:

Izložbe u 2017. godini:

Izložbe u 2016. godini:

Izložbe u 2015. godini:

Izložbe u 2014. godini:

Izložbe u 2013. godini:

Izložbe u 2012. godini:

Izložbe u 2011. godini:

Izložbe u 2010. godini:

Izložbe u 2009. godini:

Izložbe u 2008. godini:

Izložbe u 2007. godini:

Izložbe u 2006. godini:

Izložbe u 2005. godini:

Izložbe u 2004. godini:

Izložbe u 2003. godini:

Izložbe u 2002. godini:

Izložbe u 2001. godini:

Izložbe u 2000. godini:

Izložbe u 1999. godini:

Izložbe u 1998. godini:

Izložbe u 1997. godini:

Izložbe u 1996. godini: