Radionica i "Arheološki susreti" u OŠ Novo Čiče

1

U srijedu 22. svibnja Arheološki muzej u Zagrebu posjetio je Osnovnu školu Novo Čiče u sklopu projekta “Prehistory Adventure”. Novo Čiče se nalazi samo 4 kilometara jugoistočno od Velike Gorice, na samoj granici Turopolja i Posavine. Nova zgrada osnovna škole izgrađena je 2015. godine i škola ponosno nosi titulu “Eko-škole”. Domaćin našem projektnom timu bila je školska knjižničarka, prof. Jelena Šaban koja nas je ugostila u ugodnom prostoru školske knjižnice. Tijekom boravka uvjerili smo se da  đaci posjećuju knjižnicu ne samo kako bi posudili lektiru, već i kako bi skratili vrijeme između nastave, odmorili ili upitali knjižničarku za savjet.

Na radionici “Neandertalac na jedan dan” sudjelovali su učenici trećih i četvrtih razreda škole kojima je radionica bila odlična priprema za nastavu povijesti koja četvrtaše očekuje od jeseni. Nakon što smo kratko porazgovarali o neandertalcima i odgovorili na pitanje da li ih je bilo na području Turopolja rješavanje našeg “Pojmovnika” išlo je kao od šale.

Učenici petih razreda prisustvovali su pak “Arheološkim susretima”, predavanju i prezentaciji posvećenima tajnama arheologije. Što je arheologija? Koje su glavne arheološke metode? Što se događa s nalazima i nalazištima nakon istraživanja? To su samo neka od pitanja na koja smo zajedno tražili odgovore. Naš zadatak bio je prezentirati ulogu arheologa na najvjerniji mogući način te učenike upoznati i s manje zanimljivim aspektima arheološkog posla, poput vođenja terenske dokumentacije. Znanje smo utvrdili rješavajući niz zadataka u formi križaljke koja se pokazala stvarno izazovnom. Druženje smo završili s kratkom pripremom za nadolazeći ispit iz povijesti i pozivom učenicima da nas posjete u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

2 3

4 5

6 7