Predavanja o špilji Vindiji i kulturnim rutama u Gornjoj Voći

Predavanje: Špilja Vindija i kulturne rute - mogućnost zaštite, prezentacije i kulturnog turizma

U četvrtak 13. lipnja 2019. godine u sklopu projekta Prehistory Adventure u Gornjoj Voći održana je stručna edukacija posvećeno razvoju jednog od najpoznatijih paleolitičkih nalazišta u Hrvatskoj, špilji Vindiji. Sama špilja nalazi se tek dva kilometra od lokacije predavanja te je njezin kulturno-turistički potencijal do sada ostao gotovo neiskorišten.

Stručnu edukaciju vodio je uhodani dvojac: voditelj Projektnog tima Arheološkog muzeja u Zagrebu, Sanjin Mihelić te Ivor Janković, autoritet za morfologiju neandertalaca, inače profesor na Sveučilištu u Wyomingu.

Edukacija je započela popularno-znanstvenim predavanjem o značaju špilje Vindije i njezinih paleolitičkih stanovnika, koji ujedno predstavljaju i najmlađu populaciju neandertalaca u Europi. Špilja Vindija predstavlja nezaobilaznu točku u evoluciji ljudskog roda te su mogućnosti lokaliteta u pogledu razvijanja kulturnog i znanstvenog turizma enormne. Atraktivnosti špilje pridonosi i njezin zemljopisni položaj te prirodna ljepota, a uređenje pristupa špilji jedan je od glavnih zadataka vodećeg projektnog partnera Općine Donja Voća. Ipak, prioritet mora biti zaštita samog lokaliteta od devastacije i propadanja te daljnje stručno istraživanje kako se bogate povijesne informacije koje Vindija čuva u svojim arheološkim slojevima ne bi nepovratno izgubile.

Edukacija je nastavljena bogatim primjerima iz europske prakse, gdje arheološka nalazišta uz adekvatnu prezentaciju postaju pokretači turizma i lokalnog gospodarstva. Prisutne je najviše zanimalo koliku korist lokalni poduzetnici i obrtnici mogu imati od revitalizacije špilje Vindije te na koji način svojom turističkom ponudom mogu pridonijeti brendiranju samog lokaliteta.

Edukacija je završila kratkim druženjem uz osvježenje.

 

1 2
4 5