Arheološki susreti u knjižnici

Arheološki susreti manifestacija su programa popularizacije znanosti kojom se nastoji zainteresirati učenike za arheologiju kao izvannastavnu i dodatnu školsku aktivnost. Idejni začetnik programa popularizacije znanosti Arheološki susreti je Arheološki muzej u Zagrebu. Ovaj program je započet još 2013./2014. godine, a u 2014./2015. nastavljen je pojačanim intenzitetom. Ciljane skupine ovog programa su učenici 5. i 6. razreda osnovnih te učenici 1. i 2. razreda srednjih škola diljem Republike Hrvatske. Naime, posebni cilj ovog programa je učiniti iskorak u dostupnosti aktivnosti i izvan velikih centara poput Zagreba. Dosad smo posjetili 15 škola (po jednu u svakoj županiji), a do kraja školske godine planiramo posjetiti i preostalih 6 škola u kojima učenicima, uz kratko predavanje o arheologiji općenito s posebnim naglaskom na arheologiju lokalnog kraja i edukativnu radionicu, postavljamo privremenu izložbu u vidu samostojećih plakata.

Spomenuta privremena izložba sada će po prvi puta biti postavljena na području grada Zagreba, a nosi naziv Arheološki susreti u knjižnici. Svi posjetitelji besplatno će moći razgledati izložbu u Ogranku Knjižnice Vladimira Nazora (Špansko – jug) od 31. ožujka do 30. travnja 2015. godine.

Kratko predavanje o arheologiji općenito i njezinom značaju uz edukativnu radionicu „Čitamo i pišemo hijeroglife“ održat će se za unaprijed određenu grupu učenika 5. razreda 13. travnja 2015. godine s početkom u 11.30 h.