OP ULJP ESF Logo Lenta I Napis

Od strukovnih zanimanja do kreativne industrije
Artefakt + Dizajn ≈ Prototip

ADP Logo Crveno

od 12. do 16. ožujka 2018. Kulturno-umjetnička radionica u Arheološkom muzeju u Zagrebu za sudionike projekta s područja grada Zagreba i Zagrebačke županije

123 1 Dan

Prvi dan kulturno-umjetničke radionice započeo je međusobnim upoznavanjem kao i upoznavanjem s Arheološkim muzejom u Zagrebu kroz stalni postav.

133 2Dan

Drugi dan sudionici su radili na razvoju ideja do kojih su dolazili upoznavši se prethodno sa stalnim postavom Arheološkog muzeja u Zagrebu. Mnoge je inspirirala vučedolska kultura te je zbog toga muzejska savjetnica dr. sc. Jacqueline Balen dodatno održala kratko predavanje o samoj kulturi.

133 2 Dan2

Također, sudionici su se drugi dan radionice upoznali i s proizvodnim i radioničkim odjelima Arheološkog muzeja u Zagrebu, kao npr. s preparatorskom radionicom gdje se, između ostalog, izrađuju i muzejski suveniri.

143 3Dan

Treći dan sudjelovanja na kulturno-umjetničkoj radionici sudionici izrađuju svoje idejne nacrte prema svojim željama kako bi s dizajnerima osmislili daljnji tijek razvoja od ideje do prototipa.

153 4Dan

Četvrti dan radionice daljnja razrada prototipova na skicama.

153 4Dan2

Četvrti dan sudionici su između ostalog posjetili stalni postav Muzeja za umjetnost i obrt s naglaskom na zbirke Dizajna i Produkt dizajna kroz stručno vodstvo kustosice Koraljke Vlajo.

163 5 Dan

Peti dan sudionici su završavali skice prototipova s kojima će uz pomoć mentora izraditi svoj zamišljeni prototip.

163 5 Dan2

Pri kraju petodnevne kulturno-umjetničke radionice, sudionici su se dodatno upoznali i s aktivnim mjerama zapošljavanja i samozapošljavanja o kojima im je više ispričala Dubravka Klarić iz Hrvatskog zavoda za zapošljavenje, Regionalni ured Zagreb.

Po završetku zagrebačke kulturno-umjetničke radionice sudionicima su dodijeljeni obrtnici - mentori uz čiju stručnu pomoć su izrađivali prototipove umjetničkih proizvoda inspiriranih predmetima Stalnog postava Arheološkog muzeja u Zagrebu. Za mentore su odabrani vrsni zagrebački obrtnici, umjetnici i dizajneri koju su ljubazno ustupili svoj prostor i znanje. Izrada prototipa odvijala se u njihovim radionicama i pogonima.

1

U ateljeu umjetnice Lidie Boševski naš sudionik Sven Labetić izrađivao je set keramičkih posuda.

2

Sven je izradio set od sedam različitih multifunkcionalnih keramičkih posuda. Kao inspiracija poslužile su mu keramičke posude koje su koristili nositelji vučedolske kulture, a dio su Stalnog postava Pretpovijesnog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu.

3

Jedna od posuda iz Svenovog seta, koja osim ukrasne funkcije ima i uprabnu kao dio seta za aromaterapiju.

4

Lucija Marunica odlučila se na izradu torbe za prijenosno računalo s motivima vučedolske kulture. U izradi prototipa joj pomaže njezina mentorica, obrtnica Tanja Hubak iz Kožne galanterije Pokupec. Kako su za dovršetak Lucijine torbe potrebne posebne keramičke ručke za pomoć u izradi također smo zamolili i mladu akademsku kiparicu Anu Horvat.

Sudionice Marija Knežević i Hrvojka Bujas svoj rad na umjetničkim prototipovima nastavile su u Umjetničkoj organizaciji OAZA kod produkt dizajnerica Ivane Borovnjak i Nine Bačun. Obje sudionice odlučile su se za izradu inovativnog didaktičkog pomagala koje se mogu koristiti u muzeju u daljnjem radu s posjetiteljima.

5

Hrvojka Bujas je osmislila interaktivnu slikovnicu pod nazivom „Jezik zvijezda“ izrađenu u plexiglassu.

6

Slikovnica „Jezik zvijezda“ inspirirana je simbolima na vučedolskoj keramici koje mnogi arheolozi povezuju s pojedinim sazviježđima na nebu. Cilj slikovnice je naučiti prepoznavati simbole na keramici te ujedno prepoznati pojedine skupine zvijezda na našem nebu.

7

Marija Knežević se odlučila na izradu edukativne igračke memory. Inspirirana antikom, točnije grčkom arhitekturom i grčkim vazama osmislila je igru pomoću koje se uče osnovni elementi grčkih arhitektonskih slogova i osnovni tipovi grčkih keramičkih posuda.