Publikacija: Kaptol – radionica halštatske hrane & kuharica

KUHARICA Interreg Kaptol

Besplatno preuzmi publikaciju KAPTOL - Radionica halštatske hrane & KUHARICA (2.48 MB)

Publikacija „KAPTOL – Radionica halštatske hrane & KUHARICA“ jedan je od rezultata aktivnosti INTERREG projekta „Iron-Age-Danube“ koji se provodi u sklopu programa Europske unije, a uključuje institucije iz Austrije, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Hrvatske.

U Republici Hrvatskoj, u sklopu projekta provode se znanstvena istraživanja na lokalitetima Jalžabet i Kaptol, a, osim njih, na obje su se lokacije održali i arheološki kampovi otvorenog tipa s mnoštvom radionica, predavanja i događanja na koja su pozvani svi zainteresirani pojedinci i grupe.

Jedna od radionica održana je u restoranu „Stari fenjeri“ u Turniću, 19. rujna 2017. godine, nedaleko arheoloških nalazišta u Kaptolu kod Požege, a u sklopu koje je skupina arheologa i entuzijasta nastojala rekonstruirati stariježeljeznodobnu prehranu i napraviti jedan od mogućih jelovnika starijeg željeznog doba, a sve temeljem nalaza iz kaptolskih grobova.

Pripremne radnje za radionicu uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama materijala iz grobova te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su sudionicima bile dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Nakon višetjednog razmišljanja, popis namirnica sveden je na sljedeće: pšenično brašno, integralno brašno, mljeveni lan, kvasac, vlasac, bosiljak, kopriva, divlja jabuka, lješnjaci, jaja, med, bob, ječam, proso, zob, zobene mekinje, pečurke, slanina od crne svinje, svinjska jetra, svinjska vratina, carsko meso i pastrve. Osim namirnica, sudionici su proučavali i načine pripreme hrane koji su korišteni tijekom starijeg željeznog doba kako bi što vjernije rekonstruirali mogući jelovnik. Korištena su kokošja jaja, jer nije bilo moguće nabaviti prepeličja ili jaja neke druge divlje vrste. Za postizanje slatkoće korišten je med dobiven od hrasta medunca koji je prikupljen u blizini mjesta odvijanja radionice. Odlučeno je da će hrana biti kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena. U izradi jelovnika sudjelovao je velik broj ljudi koji su svojim prijedlozima, idejama i sugestijama naveli „kuhare“ na isprobavanje zaista zanimljivih tehnika i jela.

Pregledom namirnica i smišljanjem mogućih kombinacija, sudionici radionice osmislili su sljedeća jela za 6–8 osoba, koja su bila popraćena svježe napravljenim čvarcima od mesa crne svinje:

  • JEČMENA KAŠA S KOPRIVOM KUHANA U KOTLU
  • KAŠA OD BOBA, PROSA I KOPRIVE SA SLANINOM KUHANA U KOTLU
  • PŠENIČNI KRUH S LANOM I ZAČINIMA PEČEN ISPOD PEKE
  • PEČURKE SA SLANINOM I JAJIMA ISPOD PEKE
  • DIMLJENA PASTRVA
  • PŠENIČNI „MLINCI“ PEČENI NA KAMENU
  • SVINJSKA JETRICA S JABUKAMA PEČENA NA KAMENU
  • CARSKO MESO PEČENO NA KAMENU I PREMAZANO MEDOM
  • SVINJSKA VRATINA PEČENA NA OTVORENOJ VATRI

Arheološki muzej u Zagrebu Vam želi dobar tek!