Priča o kuhanju piva u Medvedgradu

Plakat Predavanje Degustacija Pivovara Medvedgrad Web Logo

 

Predavanje PRIČA O KUHANJU PIVA U MEDVEDGRADU u sklopu kulturnog programa FOUR SEASONS OF CZECH CULTURE.

Pivovara Medvedgrad je najstarija craft, neovisna pivovara u Hrvatskoj. Pivska priča u Medvedgradu počela je 1994. godine kada je pojam craft pivarstva bio na počecima razvoja i u samoj Americi. Na samom početku, Pivovara Medvedgrad usko je surađivala sa Institutom za pivarstvo iz Praga, čiji su tehnolozi i napravili prve recepture za lager pive, Zlatni medvjed, Crna kraljica i Grička vještica.

Pivovara Medvedgrad proizvodi pivo na tradicionalan način ali sa modernom tehnologijom što podrazumijeva da se u proizvodnji piva isključivo pazi na kvalitetu sirovina, odnosno da ne upotrebljava nikakve aditive, već da se te kvalitetne sirovine pomoću moderne tehnologije prerade u vrhunsko pivo. Proizvodi i lagere i IPA-e, odnosno radi piva donjeg i gornjeg vrenja, lagere i ale-ove.

Svako pivo prije izlaska na tržište prolazi detaljnu analizu u vlastitom laboratoriju, od mikrobiologije pa do analize alkohola, diacetila i drugih potrebitih analiza kako bi krajnji potrošač dobio uvijek vrhunsko pivo.

Pivovara Medvedgrad ove godine slavi 25 godina svojeg rada, a ove godine planira pustiti u pogon novo postrojenje sa varionom od 60 hl, novom punilicom za boce, postrojenjem za propagaciju kvasca… čime želi i dalje nastaviti proizvoditi prirodno i uvijek isto pivo.

Vizija Pivovare Medvedgrad jest da ona svojim pivom i načinom rada inspirira druge da budu bolji.

O predavaču:

Božidar Kostanjčar (*1981) diplomirani inženjer biotehnologije zaposlio se u Pivovari Medvedgrad u 2007. g. kao tehnolog. I već 2008. g. postao je voditelj proizvodnje piva i majstor pivar. On sam kaže da mu jako puno pomogao nakon fakultetskog obrazovanja (PBF), tehnolog sa pivarskog instituta u Pragu, Pavel Bartušek, koji mu je bio mentor tijekom prve godine rada u Pivovari Medvedgrad. On njemu jako dobro pokazao i objasnio kako teorijsko znanje naučeno na fakultetu primijeniti u praksi. I od tog vremena do sada je g. Kostanjčar za svoju karijeru skuhao već 13 stilova piva za hrvatsko tržište.

Bozidar Kostanjcar