Pivovara Daruvar – Priča o Česima i kuhanju piva

Plakat Predavanje Degustacija Pivovara Daruvar Web

 

Predavanje PIVOVARA DARUVAR – PRIČA O ČESIMA I KUHANJU PIVA u sklopu kulturnog programa FOUR SEASONS OF CZECH CULTURE.

Vjerojatno najstarija industrijska pivovara u Republici Hrvatskoj, Pivovara Daruvar, iduće godine slavi 180 godina neprekidne proizvodnje piva. Svoje osnivanje može zahvaliti grofu Jankoviću, osnivaču grada Daruvara ali i činjenici da je Daruvar i okolica u vrijeme osnutka bila „obećana zemlja“ brojnim češkim doseljenicima koji su sa sobom donijeli tradiciju proizvodnje i potrošnje piva.

Neprekinuta tradicija zadržana je u pivskom brandu, STAROČEŠKO, koji je vezan uz Pivovaru Daruvar još od osnutka u 19. stoljeću. Prijenos iskustva sa generacije na generaciju radnika koji svoju strast, a često i češko porijeklo, ugrađuju u piva Pivovare Daruvar osigurava održavanje češke tradicije u hrvatskom pivarstvu.

Kako u prošlosti, tako i danas, tradicija i strast pokretači su proizvodnje piva u Pivovari Daruvar koja se uspješno uključila u brzorastući trend ponude specijalnih, tzv. „craft“ piva, svojom novom pivskom linijom 5thELEMENT.

O predavaču:

Rođeni Daruvarčanin Krešo Marić (*1967) se u Pivovari Daruvar u dobi od 25 godina zaposlio u 1993. g., nakon što je u Zagrebu diplomirao na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu i nekoliko se godina bavio genetikom u jednoj velikoj farmaceutskoj tvrtki. No srce ga je vuklo u rodni grad, što vjerojatno ima veze i s obiteljskim naslijeđem. Početkom 20. stoljeća proizvodnju je u pivovari vodio brat njegova djeda Veno Orct, koji se u Daruvar doselio iz Češke poput mnogih svojih sunarodnjaka koji su kao zanatlije u potrazi za poslom dolazili u taj kraj. U 2010. g. postao je Marić voditelj proizvodnje i autor je novih recepturi specijalnih, tzv. „craft“ piva u liniji 5thELEMENT (na tržištu od 2014. g.).

Kreso Maric