Karel Richtr: Enchanted Beauty - Začarana ljepota

Plakat Izlozba Kr Enchanted Beauty Web

Izložba fotografija Karl Richtr: Enchanted Beauty - Začarana ljepota u sklopu kulturnog programa FOUR SEASONS of CZECH CULTURE u Galeriji AMZ.

Arhaični, mokri kolodijski proces daje svim fotografijama posebnu čaroliju. Smeđe-crni chiaroscuro evocira barokne majstore Rembrandta ili Rubensa. Autor aktova golotinju više skriva nego što ju transparentno pokazuje i lascivno ističe erotiku, više se poigrava s oblinama i sa svjetlom, traži njihov idealan odnos i razmišlja o savršenoj finalnoj kompoziciji. Žena je, u njegovim očima, nositeljica dražesnosti i ljepote. Autor voli oble oblike, zna s njima raditi i smjestiti ih u zanimljiv prostor. Ali to samo nije bilo dovoljno za stvaranje interesantne slike. Njegovu tvorbu unikatnim čine iznenađujući detalji, na primjer starinska lampa, antički stup ili obična knjiga. Sve to zajedno čini prekrasan konačni dojam za promatrača. Autorove slike nisu vulgarne ni provokativne, nego više sanjalačke. I što je najvažnije, one nisu aktovi u pravom smislu te riječi, nego stidljivi pokušaji imenovanja ljepote kao opipljive supstance.

Predavanje

The Wet Collodion Process in the 21st Century

24. svibnja 2019. u 19 sati u Galeriji AMZ

Takozvani kolodijski proces kojim se dolazilo do prvih fotografija navodno je izumljen davne 1851. godine i to gotovo istovremeno od strane Fredericka Scotta Archera i Gustava Le Grayja. Iako je ovaj proces tada zahtijevao prenosivu tamnu komoru, kombinirao se proces kalotipije i dagerotipije. Tehnika je vrlo brzo postala prilično popularna i često korištena za razne vrste fotografija od portreta, do pejzaža i fotografija arhitekture. Autor izložbe Karl Richtr održat će stručno predavanje o uporabi ove stare fotografske metode u današnje doba. 

O autoru:

Karela Richtra (*1973), s fotografiranjem, upoznao je njegov otac, koji mu je uvijek bio inspiracija i velik uzor. S pojavom digitalne fotografije promijenio se kompletan način fotografiranja. Dok je većina njihovih kolega krenula tim novim smjerom i nabavila moderne, digitalne fotoaparate, on je krenuo u suprotnom smjeru. U povijesti fotografije tražio je tehniku koja bi mu omogućila potpunu neovisnost o kvaliteti fotoaparata ili materijala. S obzirom na njegovu umjetničku viziju i stav, zaljubio se u mokru kolodijsku tehniku (1851. g. uveo Frederik Scott Archer). Tehnika je prastara, raditi s njom je teško, često i nepredvidivo, ali može stvoriti unikatne fotografije visoke umjetničke razine. Vlastitim rukama napravio si je dva fotoaparata, s kojima dan danas slika. U zadnje vrijeme organizirao je cijeli niz autorskih izložbi po cijeloj Češkoj, a isto tako drži tečajeve i radionice fotografije.