Češke pisanice

Plakat Ceske Pisanice Radionica WEB

Radionica ČEŠKE PISANICE u sklopu kulturnog programa FOUR SEASONS of CZECH CULTURE.

Tijekom radionice pod stručnim ćete vodstvom Jane Kopáčkove saznati koje se tradicionalne tehnike ukrašavanja Uskršnjih jaja koriste u Češkoj od Srednjeg vijeka pa sve do danas. Prvi poznati nalaz obojanih ljuski jajeta iz Češke datiran je u početak 11. stoljeća, a pronađen je tijekom arheoloških istraživanja u Južnoj Moravi.

Na radionici ćemo koristiti dvije tehnike - vosak i grebanje. Pisanice koje ćete napraviti moći ćete ponijeti sa sobom kako biste njima ukrasili svoj Uskršnji stol. 

Jaje je vrlo prikladan predmet za bojanje, zbog svoga oblog oblika i dovoljno čvrste ljuske. U prošlosti su se jaja bojala na prirodne načine, a ta je tradicija i danas živa, uz to što se danas jaja bojaju i umjetnim jestivim bojama. Prije bojanja, jaje se može i ispuhati; kroz probušenu rupicu iscuri bjelanjak i žumanjak pa ostane samo ljuska jajeta. Tako jaje ima duži vijek trajanja. Najčešće prirodno bojanje jaja je pomoću ljuske crvenog luka, a rjeđe od cikle, korijena broća* ili crvenog radiča da bi se dobila crvena boja. 

Pisanice su znale dobiti i crnu boju bojanjem čađom ili bobicama bazge ili duda, a često je bilo i bojanje hrastovom korom da bi se dobila smeđa boja. Uz crvenu, crnu i smeđu, zelena se boja dobivala od raznog bilja, najčešće od špinata, koprive ili poriluka. Pritom se osim potpunog bojanja jaje moglo prešarati voskom, a tek onda obojiti. Nakon kuhanja i bojanja skida se sloj voska ispod kojeg jaje ostaje prirodne boje. Često se jaje umatalo u tkaninu unutar koje se postavila kakva travka ili listić, često djetelina, tako da bi jaje istim postupkom dobilo zanimljiv ukras. Posebna je tehnika ukrašavanja pisanica, osim šaranja voskom i ukrašavanja biljkama, bilo i ukrašavanje slamom. Jaja bi se omatalo slamkama da se dobiju razni oblici ili bi se pak slamke razrezale i lijepile na jaja tvoreći raznolike ukrase i šare. Boje na pisanicama imaju bogato simboličko značenje. Pisanice mogu biti jednobojne, dvobojne ili višebojne. Nekada se vjerovalo da višebojna jaja imaju posebnu snagu.

*broć (lat. brattea i bractea: list) (Rubia), rod trajnih zeljastih biljaka iz por. broćeva (Rubiaceae). Kod nas u primorju rastu dvije vrste: rukovež (Rubia peregrina) i pravi broć (R. tinctorum). Obje su se uzgajale radi podanaka, od kojih se dobivala poznata boja broćevo crvenilo (alizarin).


Crvena boja na pisanicama predstavlja duhovnu budnost, djelotvornost, milosrđe, radost života i ljubavi.
- Bijela boja simbolizira čistoću, svjetlost, rođenje, djevičanstvo i radost.
- Žuta boja pisanica označava svjetlost, žetvu, mladost, čistoću.
- Zlatna boja simbolizira duhovnost i mudrost.
- Crna boja predstavlja vječnost, smrt, strah i neznanje.
- Plava boja simbolizira istinu, nebo, dobro zdravlje i vjernost.
- Zelena boja označava plodnost, zdravlje, nadu, svježinu i bogatstvo.
- Ružičasta boja simbolizira uspjeh i zadovoljstvo.
- Smeđa boja pisanica predstavlja velikodušnost, žetvu i tlo.
- Ljubičasta boja simbolizira vjeru, povjerenje, strpljivost i post.

Kombinacija boja na pisanici također ima simboličko značenje:
- Bijela i crna boja na pisanici simboliziraju žalost, poštovanje pokojnih.
- Crvena i crna boja zajedno predstavljaju neukost koja proizlazi iz strasti.
- Crvena i bijela boja označuju poštovanje.