Razne kolekcije

Etruščanski spomenici

 

Razne kolekcije

Muzej posjeduje i neveliku, ali u ovim prostorima jedinstvenu kolekciju etruščanskih spomenika. Najpoznatiji i svakako najdragocjeniji je glasovita Zagrebačka lanena knjiga (Liber linteus Zagrabiensis), rukopis s najdužim sačuvanim tekstom etruščanskog jezika i jedini očuvani primjerak lanene knjige u čitavom antičkom svijetu. Riječ je o svojevrsnom liturgijskom kalendaru s navedenim datumima i vjerskim pravilima u svezi sa žrtvenim prinosima pojedinim božanstvima. Tekst je po nekim interpretacijama napisan u Italiji, domovini Etruščana, ali ima i mišljenja da je napisan u Egiptu, zemlji u kojoj je spomenik kupljen u 19. st. U doba kada natpis više nije služio prvotnoj liturgijskoj namjeni "knjiga" je bila izrezana, a nekoliko je lanenih traka poslužilo nepoznatom mumifikatoru za povijanje mumificiranog tijela pokojnice (tzv. Zagrebačka mumija).

 

Uz taj spomenik u Muzeju se čuva i zanimljiva terakotna urna s poklopcem, vjerojatno chiusinskog podrijetla, kao i vrlo rijetka terakotna portretna glava, a tome treba pridodati i skromnu zbirku etruščanskog novca, jedinstvenu takve vrste u Hrvatskoj.

Klinasti natpisi iz Mezopotamije

U okviru staroegipatske zbirke vodi se i posebna grupa spomenika s područja Mezopotamije. Riječ je o sedam dokumenata iz doba 3. dinastije iz Ura (2111-2003. god. pr. Kr.), zatim o dva ulomka klinastog zapisa na opekama asirskog kralja Salmanasara III. (858-824. god. pr. Kr.) te o jednoj opeci kaldejskoga vladara Nebukadnezara II. (604-563. god. pr. Kr.)

Keramika pretkolumbovskog doba

Arheološki muzej u Zagrebu u svojem fundusu čuva nekoliko keramičkih predmeta iz pretkolumbovskog razdoblja, koji pripadaju različitim kulturama iz područja Latinske Amerike. Riječ je o četiri keramička predmeta koji pripadaju dvjema prethispaničkim kulturama - Chim i Chancay - što su naseljavale područje Anda u Peruu od 1100. do 1470. god. po Kr.