Psefizma 2020 - Predstavljanje rezultata rada na rekonstrukciji Lumbarajske psefizme

Lumbarajska Psefizma Plakat 10 Psefizma 2020 Web

Dovršetak radova na rekonstrukciji psefizme planiran je za sam početak 2020. godine. Prije nego što nova psefizma ponovno zauzme svoje mjesto u sklopu stalnog postava grčkih spomenika Arheološkog muzeja u Zagrebu, bit će predstavljena na izložbi u Nacionalnom arheološkom muzeju u Ateni na proljeće 2020. godine.

Predavači:

Damir Doračić je voditelj konzervatorsko-restauratorskog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu s dugogodišnjim iskustvom na zaštiti i obradi arheološke baštine. Polje njegovog interesa obuhvaća multidisciplinarni pristup procesu konzervacije i restauracije s posebnim naglaskom na arheotehnološka istraživanja.

Dr. sc. Ivan Radman-Livaja, voditelj Antičkog odjela Arheološkog muzeja u Zagrebu, bavi se rimskom provincijalnom arheologijom, s  naglaskom na epigrafiji, te ekonomskoj i vojnoj povijesti panonskog i dalmatinskog prostora.

Sanjin Mihelić, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu, bavi se brončanim dobom te pretpovijesnim razdobljem općenito. Posebno polje njegovog interesa usmjereno je na odnos arheologije i turizma, kao i na pitanja upravljanja kulturnom i arheološkom baštinom.

Dr. sc. Hrvoje Potrebica redoviti je profesor na Katedri za prapovijest Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu i predsjednik Centra za prapovijesna istraživanja, znanstvene udruge koja na prostoru Lumbarde preko deset godina provodi arheološka istraživanja čiji je rezultat i novopronađeni komad Lumbarajske psefizme iz 2018. godine.