Predavanje - Podmorski vremeplov - Brodolom kod Gnalića - ogledalo renesansnog svijeta

13 Plakat Predavanje ADRIAS 11092019 AMZ Web

U jesen 1583. godine trgovački brod Gagliana Grossa zaplovio je iz mletačke luke natovaren dragocjenim proizvodima europskih radionica. Na putu prema Carigradu, slijedom još uvijek nepoznatih okolnosti, potonuo je na izlazu iz Pašmanskog kanala. Potonula Gagliana Grossa jedno je od svjetski najčuvenijih podvodnih arheoloških nalazišta, danas poznato pod nazivom brodolom kod Gnalića. Intenzivno se istražuje posljednjih osam godina, a rezultati su izvanredan primjer rekonstrukcije povijesne priče spajanjem podataka arheološke građe i arhivskih dokumenata. Saznajte što su arheolozi i povjesničari doznali istražujući Gaglianu grossu; kako izgleda brodska konstrukcija, kakav je teret prevozila i kome je bio namijenjen, te tko su protagonisti priče o njezinom posljednjem putovanju.

Istraživanja na morskoj dubini od 26 do 30 metara, u arhivima, laboratorijima i knjižnicama, dovode nas do zanimljivih podataka i zaključaka o trgovini, pomorstvu i svakodnevnom životu čovjeka u kasnoj renesansi. Dosadašnji rezultati istraživanja uvode nas u svijet koji prelazi okvire Venecije i postaje priča europskih, pa čak i svjetskih razmjera.

Istraživanje se provodi u okviru projekta AdriaS – Arheologija jadranske plovidbe i brodogradnje (IP-2014-09-8211), pod potporom Hrvatske zaklade za znanost.

Predavač: 

Katarina Batur diplomirala je 2015. godine na Odjelu za arheologiju Sveučilišta u Zadru. Od listopada 2016. zaposlena je kao asistent na istom odjelu, na projektu Razvoj karijere mladih istraživača – Izobrazba novih doktora znanosti, koji financira Hrvatska zaklada za znanost.

Na doktorskom studiju Arheologija istočnog Jadrana na Sveučilištu u Zadru za temu doktorskog rada odabrala je analizu i interpretaciju sirovina za proizvodnju boja s nalazišta kasnorenesansnog brodoloma kod otočića Gnalića, koju provodi u suradnji sa stručnjacima i institucijama iz Kanade, Nizozemske i Francuske. Kao član projektnog tima projekta AdriaS, aktivno sudjeluje u brojnim istraživanjima u hrvatskom podmorju, zaštiti i očuvanju pomorske baštine te promidžbi projektnih rezultata stručnoj i široj javnosti.