Special Place, Interesting Times: The island of Palagruža and transitional periods in Adriatic prehistory

PREDSTAVLJANJE KNJIGE

Predstavljanje knjige

Predstavljanje knjige „Special Place, Interesting Times: The island of Palagruža and transitional periods in Adriatic prehistory“ autora Staše Forenbahera, s prilozima koje su napisali Zlatko Perhoč i Robert H. Tykot

O knjizi će govoriti dr. sc. Tihomila Težak-Gregl redovita profesorica na Odjelu za Arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Daria Ložnjak Dizdar znanstvena suradnica na Institutu za Arheologiju i autor dr. sc. Stašo Forenbaher znanstveni suradnik na Institutu za antropologiju.

O knjizi:

Prapovijest Jadrana ne može se ispričati bez spomena Palagruže, a prapovijest Palagruže ne može se razumjeti bez poznavanja prapovijesti Jadrana. Zbog strateškog smještaja u samom središtu Jadranskog mora, zbog tajnovitosti koju rađaju izdvojenost i daljina, zbog svojeg divljeg i veličanstvenog krajolika, Palagruža je doista posebno mjesto. Odraz te posebnosti je neočekivano obilje neobično kvalitetne arheološke građe.

O autoru:

Dr. sc. Stašo Forenbaher je antropološki arheolog, zaposlen na Institutu za antropologiju u Zagrebu. Bavi se prapoviješću Sredozemlja, a naročito razdobljem prijelaza na zemljoradnju, kao i vremenom uzdizanja prvih društvenih elita na prostoru Jadrana. Osim iskopavanja mnogih špiljskih nalazišta, bio je sudionikom dugogodišnjih arheoloških istraživanja na otoku Palagruža. Autor je više knjiga o prapovijesti, od specijalističkih studija do popularno-znanstvenih monografija namijenjenih širokoj publici.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor