Lara Rimac, Sonate i Partite za violinu solo

Koncert u okviru programa Glazbeni salon AMZ-a

19. listopada 2018. u 20 sati

Arheološki muzej u Zagrebu, Velika dvorana, 1. kat

Lara Rimac, Sonate i Partite za violinu solo

Violinistica Lara Rimac izvest će jedno od najznačajnijih djela violinističke literature Johana Sebastiana Bacha - „Sonate i Partite za violinu solo“.

Bach je djelo nazvao „Sei Solo a Violino senza Basso accompagnato“, odnosno Šest sola za violinu bez pratnje basa. Većinu svog života, Bach je posvetio skladanju i izvođenju orguljaške sakralne glazbe, no 1717. godine, prihvatio je poziciju dirigenta i umjetničkog vođe komorne glazbe na dvoru princa Leopolda, u Anhalt-Köthenu. Budući da je princ bio kalvinist, a unutar reformacijske crkve jedino su se mogle izvoditi kalvinističke psalme, Bach se našao u poziciji, da je u periodu od šest godina, koliko je boravio u Köthenu, mogao jedino skladati svjetovnu instrumentalnu glazbu. U tom periodu napisao je veličanstvenih šest Brandeburških koncerata, šest suita za violončelo solo, te tri sonate i tri partite za violinu solo.

O ediciji i interpretaciji

Bach je završio „Partite za violinu solo“ 1720. godine, no publicirano je tek 1802. Zbog složenosti i težine izvedbe, djelo nije svirano sve do kraja 19. stoljeća kada ga je počeo izvoditi znameniti violinist Joseph Joachim. Njegova interpretacija bila je zasnovana na tada uvriježenim standardima i tehnici sviranja romantičnog perioda, koji su u osnovi bili u suprotnosti s polifonim stilom sviranja ovog Bachovog djela. Joachimov utjecaj na interpretaciju uglavnom je zadržan sve do današnjih dana.

Bachove sonate i partite za violinu solo jedinstveno je djelo jer je u potpunosti napisano u polifonoj formi. Kao takvo mora biti izvođeno drugačijom tehnikom sviranja violine. Kod kreiranja ove edicije te pisanja prstometa lijeve ruke, posebna pažnja posvećena je upravo toj činjenici. Ovaj koncert predstavlja praizvedbu ove edicije, autora prof. Ivana Prpića Vune.

Biografija

Lara Rimac rođena je u Zagrebu 31. svibnja 1996 godine. U dobi od šest godina počinje učiti violinu kod prof. Vladimira Zlatka Sveraka. Te iste godine upisuje glazbenu školu u Brežicama (Slovenija). Srednje muzičko školovanje nastavlja u glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru, a 2013. godine upisala je studij violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Susanne Yoko Henkel.

Tokom studija usavršavala se na majstorskim tečajevima kod prof. Leonida Sorrokowa, Stefana Milenkovića i Evgenije Epshtein. Od 2006. godine redovito sudjeluje na natjecanjima te postiže zapažene rezultate.

Realizaciju Glazbenog salona AMZ-a financijski su pomogli Grad Zagreb i Turistička zajednica grada Zagreba.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor