KONCERT

Koncert

DUO ARSIS: A musical letter from Portugal

24. siječnja 2019. u 20 sati
Arheološki muzej u Zagrebu

Program:
F. Sor: Souvenir de Russie, op.63
M. Castelnuovo-Tedesco: Sonatina Canónica, op.196:
1. Mosso, Grazioso e Leggero, 2. Tempo di Siciliane

Duo Arsis je portugalski gitaristički duo osnovan u prosincu 2016. godine. Duet čine Nuno Jesus i João Robim. João Robim je pokrenuo projekt na Sveučilištu Évora, gdje su oboje studirali pod vodstvom prof. Dejana Ivanovića. Obojica su osvojili nekoliko pojedinačnih nagrada na domaćim i međunarodnim natjecanjima i odlučili pristupiti virtuoznijem repertoaru za dvije gitare, kojeg čine djela Joaquina Rodriga, Maria Castelnuova-Tedesca, Fernanda Sora ili Johanna Sebastiana Bacha.
Cilj dua je istražiti neke od manje izvođenih djela iz repertoara; skladbe Oskara Sigmunda, Johanna Kaspara Mertza i Tiaga Quintasa (svjetska premijera) već su predstavljene javnosti. Pripremaju koncertni repertoar koji će biti predstavljen u suradnji s orkestrom. Tijekom 2017. i 2018. godine održali su nekoliko javnih prezentacija od sjevera do juga Portugala. Duo Arsis osvojio je prve nagrade na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, kao što su 3. nacionalno glazbeno natjecanje Gilberta Paiva u Santa Maria da Feira te 2. međunarodno natjecanje komorne glazbe na gitari u Bragi, gdje su pohvaljeni od međunarodno priznatih glazbenika kao što su Tilman Hoppstock, Fabio Zanon i Gary Ryan.

João Robim rođen je u Bragi u Portugalu, gitaru je počeo svirati u dobi od 10 godina. 2016. godine završio je osmogodišnje glazbeno obrazovanje s najvišim ocjenama, a od 2012. godine do danas osvojio je 21 prvu nagradu na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. João Robim je nastupao na nekoliko gitarističkih festivala i svirao za portugalsku televiziju i radio. Osim toga, bio je koncertni solist za neke od najvećih portugalskih orkestara, kao što su Orquestra Gulbenkian, Orquestra Artave i Orquestra Bomtempo. Pohađao je majstorske tečajeve prestižnih imena poput Andrewa Yorka, Wolfganga Lendlea, Marcina Dylle, Pabla Marqueza, Rafaela Aguirrea i Johannesa Möllera. Trenutno završava magisterij na Sveučilištu Évora pod vodstvom prof. Dejana Ivanovića.

Nuno Jesus je započeo glazbeni studij sa 16 godina u Glazbenoj školi Adagio u Portalegreu, u klasi gitare profesora Joséa Carlosa Gromicha. Godine 2009. upisao se u Stručnu školu za umjetnost Beira Interior (EPABI) u klasi gitare profesora Edgara Peteja, a nastavio u klasi profesora Pedra Gonzáleza i Zaire Toledo. Pohađao je majstorske tečajeve kod profesora Pedra Gonzáleza, Zaire Toledo, Ane Jenaro, Zorana Dukića, Laure Young, Rafaela Aguirrea, Carlesa Trepata, Gerarda Arriaga, Enna Voorhorsta, Dejana Ivanovića, Michalisa Kontaxakisa, Pedra Rufina, Pedra Rodriguesa, Cidálie Fernandes, Miguela Carvalhinha i Ricarda Santosa (komorna glazba). Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim natjecanjima. Surađivao je s nekoliko dirigenata, među kojima su bili Rogério Peixinho, Luis Cipriano i Christopher Bochmann, s kojima je nastupao na nekoliko koncerata i festivala u Portugalu i Španjolskoj, a premijerno je izveo i nekoliko vlastitih djela, kao i djela drugih skladatelja. Sudjelovao je u nekoliko projekata improvizirane glazbe pod dirigentskom palicom Joãoa Clementea. Diplomirao je u akademskoj godini 2017/2018. na Sveučilištu Évora, u klasi gitare profesora Dejana Ivanovića, s najvišom ocjenom.

SPONZOR MUZEJA

Test sponzor